Je li u Britaniji prošlo najgore s omikronom?

0
Foto: Screenshot/YouTube

BROJ zaraženih covidom-19 u Velikoj Britaniji je u padu, barem prema dnevnim podacima koje je objavila britanska vlada. Broj potvrđenih slučajeva u prošlih sedam dana manji je za 13 posto u odnosu na prethodni tjedan. Ali znači li to doista da je omikronski val dostigao vrhunac? To se, uostalom, odnosi samo na ljude koji se javljaju na testiranje. Kako su infekcije porasle na rekordne razine, pojavila su se izvješća o ljudima koji teško dolaze do testova, piše BBC.

Osim u Walesu, brojke također isključuju one koji su ponovno zaraženi, nešto što je postalo sve češće otkako se omikron soj počeo širiti. Čini se da redovita anketa, koja ima za cilj izračunati razine covida u široj populaciji, pokazuje da program testiranja zahvaća manji udio slučajeva nego što je to bio slučaj prije. To znači da treba postojati određeni stupanj opreza kada je u pitanju tumačenje podataka.

Broj dnevnih prijema u bolnici na polovici prošlogodišnjih brojki

Umjesto toga, najveći pokazatelj da je omikron na vrhuncu, a vjerojatno i važnije mjerilo o situaciji oko covida, predstavlja postotak slučajeva koji završavaju u bolnici. Iz ovih podataka možemo vidjeti da je broj bolničkih prijema u Velikoj Britaniji porastao na nešto iznad 2200 dnevno, što je otprilike polovica vrhunca prošle zime.

Nacionalna brojka, međutim, skriva ono što se događa regionalno i među različitim nacijama. London, gdje je omikron brzo porastao, prvi je počeo primjećivati pad. Sada postoji jasan trend pada broja bolničkih prijema. Na drugim mjestima također postoje znakovi opadanja ili barem stagnacije. No, trend na sjeveroistoku Engleske i Yorkshireu i dalje je uzlazni. Omikron nije posvuda dosegao vrhunac, barem u smislu prijema u bolnicu.

Neki stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi ova stagnacija mogla biti kratkotrajna. Strahuje se da bi zaraza mogla više pogoditi starije osobe, koji su u najvećoj opasnosti od ozbiljnih bolesti. Međutim, postoje neki ohrabrujući znakovi. Prvo, čini se da broj slučajeva kod starijih od 60 godina opada, zajedno s brojem zaraženih u mlađim dobnim skupinama. Drugo, čini se da se širenje u starijim dobnim skupinama ne pretvara u bolničke slučajeve u očekivanoj mjeri.

Čini se da su booster doze imale željeni učinak

Čelnici britanskog javnozdravstvenog sustava (NHS) kažu da epidemije u domovima za skrb nisu dovele do toga da značajan broj osoba ozbiljno oboli. Čini se da su booster doze cjepiva imale željeni učinak.

“Postoje neki obećavajući znakovi, rezultati u ovom trenutku zasigurno izgledaju bolje nego što se strahovalo”, kaže prof. Graham Medley, stručnjak za zarazne bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu i jedan od vodećih vladinih savjetnika – piše Index

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here