13 C
Split

Jeste li vi primijetili sitne trgovačke trikove uz pomoć kojih nas tjeraju da više kupujemo?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Je li vam se nekad dogodilo da uđete u trgovinu samo kako biste nešto kupili, a izađete s puno vrećicom čudeći se što se dogodilo? Nije teško zaključiti kako ste i vi bili žrtvom sitnih trgovačkih trikova uz pomoć kojih nas tjeraju da više kupujemo.

Od specifične glazbe pa do proizvoda lukavo postavljenih oko blagajne, trgovci nas na različite načine potiču da trošimo za više!

Glazba i kupnja

Utjecaj glazbe na potrošačke navike bio je predmetom istraživanja još 1982. godine u časopisu Journal of Marketing.

Istraživač Ronald E. Milliman ustanovio je da je prosječna bruto prodaja u trgovini jedne američke trgovine odabrane za tu studiju bila veća kada je u trgovina svirala lagana glazba nego kad se puštala brza glazba. Ove je godine tako časopis Life Hacks potaknuo je ovog proljeća čitatelje da nose slušalice i slušaju ‘up-tempo’ glazbu dok kupuju kako bi smanjili spontane kupnje. No rezultati na temelju terenskog eksperimenta 2014. godine, istraživači u Norveškoj i Njemačkoj otkrili su da je u šest trgovina prehrambenim namirnicama glazba s up-tempo beatom zapravo potaknula potrošnju – kada su trgovine bile prepuno.

Važno je prepoznati kako glazba utječe na vas. Ako vam slušalice na ušima pomažu da ostanete imuni na besplatne uzorke i oznake za sniženje, najbolje da ih onda ni ne skidate u trgovini. S druge strane, ako vas lagana glazba čini fokusiranim na kupnju, bez drugih šoping ‘izleta’, nemojte ulaziti u trgovinu sa slušalicama.

Tali Sharot, izvanredna profesorica kognitivne neuroznanosti na Sveučilištu u Londonu i autorica mnogih knjiga iz područja neuroznanosti, zaključuje: ‘Kad ste svjesni tih trgovačkih trikova, vjerojatno ćete više razmislite kad nešto kupujete’.

Proizvodi izloženi pored blagajne

Mnogi od nas teško se suzdržavaju od šopinga na samoj blagajni gdje je obično izloženo mnogo toga što nas mami, a radi se nažalost najviše o nezdravim grickalicama ili napicima.

‘Trgovine smišljeno stavljaju slatkiše, sode, čips, itd. u blizini blagajne”, rekla je Elana Paddock, registrirana nutricionistica u Cooper Clinic u Dallasu. “To vas naprosto mami da nešto brzo zgrabite, a ovo se osobito odnosi i na djecu. Pazite se ove zamke!’

Zato surfajte ili čitajte magazin kako bi ste se odvratili od neželjnog šopinga, a animirajte i vaše klince kako biste ih nekako zabavili.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img