Foto: Snimka zaslona

 

Jutros je održana redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite.

Beroš izjava:

– Od jučer imamo 36 novih bolesnika od COVID-19 što čini ukupno 418 zaraženih. Na respiratoru imao 10 bolesnika, 7 u Zagrebu, 2 u Osijeku i 1 u Rijeci. Prosječna dob pacijenata na respiratoru je 61 godina. U ovom trenutku nema značajnijeg pogoršanja stanje niti jednog od drugih bolesnika. Uzlazna putanja krivulje je očekivana. Nije nam svima skupa lako međutim mišljenja sam da i dalje zdravstveni sustav reagira dobro.

Capak izjava:

– U ovom trenutku imamo više od 2000 kontakta zaraženih osoba, a 20.000 ljudi je u samoizolaciji. Od ukupno testiranih 12 posto je pozitivnih, prosječna dob zaraženih je 21,4 godina. OD tih 12 posto pozitivnih 57 posto su muške osobe, a 43 posto žene. Imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni, 7 medicinskih sestara, jednog liječnika opće prakse. U ovom trenutku dva žarišta u Osijeku se obrađuju, epidemiolozi su na terenu, a detalje ćemo znati popodne.

General Zdilar izjava:

– Naš kontigent u Litvi ima 3 pozitivna pripadnika, a četvrti je u procesu testiranja. 39 pripadnika vojske su stavljena u samoizolaciju, a ova tri zaražena će biti prebačena u kamp koji isto ima dobre uvjete. Zaraženi vojnici imaju blaže simptome i nemaju problema s komplikacijama.