Kakav je protokol oko covida-19 za privatne iznajmljivače?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ova turistička sezona ostavlja gorak okus obiteljskim iznajmljivačima. Ne samo da im je popunjenost upitna već je koronakriza donijela i nove obveze, čini se, s mnogo neodgovorenih pitanja. Jedno od najvažnijih pitanja je što s turistom za kojega se utvrdi da je zaražen.

U Hrvatskoj je oko 67.000 privatnih iznajmljivača koji raspolažu s više od pola milijuna kreveta, a u ukupnim smještajnim oblicima sudjeluju s 50%. No, sve što su znali i primjenjivali u poslovanju do prošlog ljeta, danas zbog COVID-19 pada u vodu.

Došlo je novo vrijeme u turizmu, s neviđenim izazovima. Ako ste, naime, jedan od sretnika da ovoga ljeta imate gosta koji je odlučio baš kod vas ljetovati, morate se dobro pripremiti, u slučaju njegove zaraze koronavirusom. Prema protokolu Zavoda za javno zdravstvo najprije morate obavijestiti liječnika u ugovornoj ili turističkoj ambulanti.

“Prije svega treba naložiti gostu da ne smije napustiti apartman isto tako i njegovi kontakti. Ukoliko treba, hrana se mora dostaviti ispred vrata. Ukoliko neko vrijeme gost mora ostati u apartmanu, a vlasnik nema daljnje rezervacije, gost treba platiti taj smještaj, to jest moraju se dogovoriti o cijeni”, rekla je Martina Nimac, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u.

 

Ako ne može platiti smještaj, vlasnik ga mora povezati s mjerodavnim tijelima županije koja će ga uputiti i prebaciti u organizirani smještaj, a u Splitu je to u Hotelu Zagreb na Duilovu.

“Ako se ustanovi da ima Covid-19, tad će se zapravo ukoliko nema potrebe za hospitalizacijom, organizirati njegov povratak u matičnu zemlju”, dodaje Nimac.

U slučaju da ostane u bolnici, a njegov pratitelj želi ostati u Hrvatskoj, tada se ta osoba smješta u izolaciju u organiziranom smještaju. Mnoge iznajmljivače brine kako postupiti s eventualno oboljelima u apartmanima i stambenim zgradama.

“S obzirom na broj gostiju, veća je šansa da će vam se razboliti susjed Hrvat nego turist u tom apartmanu. Ako se pak razboli otprema se u matičnu zemlju ili pak u drugi smještaj”, istaknula je Nimac.

Kako su se domaćini snašli u moru pitanja, nedoumica, preporuka i odredbi vezanih u slučaju zaraze njih i gostiju u obiteljskom smještaju – vidjet će se tek u praksi, jer nitko se u svijetu dosad nije susreo s “novim normalnim” kako sve češće nazivamo nova pravila ponašanja, piše HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ODRŽAN HOD ZA ŽIVOT U OSIJEKU: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img