13 C
Split

Kako moderan poljoprivrednik koristi razdoblje između dvije sezone

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Trenutno se nalazimo u tihom razdoblju između dvije sezone, jesenskih radova i početka proljetnih aktivnosti. Iako je još uvijek hladno i ne može se ići u polje, moderan poljoprivrednik ima mnogo obaveza pred sobom. Ovo zimsko razdoblje je idealno za rad u toplom. Na koji način moderan poljoprivrednik koristi ovo vrijeme, saznajte u nastavku.

Izrađuje budžet gospodarstva

Uspješnim završetkom prošle sezone poljoprivrednik uzima u obzir sve podatke, te izrađuje proračun za novu sezonu. Pored stalnih inputa proizvodnje kao što su sjeme, gnojivo, pesticidi, energenti, voditelj gospodarstva u svoje kalkulacije uključuje isplativost novih ulaganja. Veće investicije poput kupnje zemljišta, mehanizacije i sl. traže kvalitetnije kalkulacije kako bi ulaganje bilo pozitivno za unaprjeđenje poslovanja. Vrlo je teško prognozirati sve potrebne resurse u narednoj proizvodni sezoni. Npr. dodatna zaštita usjeva uslijed nepovoljnog vremena, zamjena nepredvidivih lomova na mehanizaciji i sl.

Proračun se uglavnom radi na bazi prošlih godina. Što je više dostupnih podataka iz prošlih proizvodnih sezona poljoprivredniku je jednostavnije sastaviti budžet.

Proučava trendove na tržištu

Jednom kad sastavi vlastiti proračun, poljoprivrednik traži trendove isplativih poljoprivrednih odnosno poljoprivredno vezanih aktivnosti. Nadalje, uzima u obzir varijacije u cijenama unazad nekoliko godina, što pomaže kod odabira koliko će zemljišta kojom kulturom zasijati/zasaditi. Uspoređivanje (eng. Benchmarking) gospodarstva, je alat koji poljoprivrednici koriste kako bi poboljšali svoje poslovanje pomoću dijeljenja informacija iz istog proizvođačkog sektora. Poljoprivrednik odlazi na razne seminare i sajmove u cilju obogaćivanja svojih dosadašnjih znanja.

Provjerava mehanizaciju

Tiha sezona je najpovoljnije vrijeme za zamjenu dotrajalih dijelova na mehanizaciji. Također, inovativni poljoprivrednici koriste ovaj period za izradu inovacija koje će im olakšati posao u narednoj sezoni. Poljoprivrednik znade s kojim strojevima je imao problema te im posvećuje više vremena. Prvi radovi u polju, idealno kreću u veljači, stoga strojevi poput rasipača mineralnih gnojiva su gotovo pripremljeni za rad.

Izrađuje plan za zaštitu bilja

Zaštita bilja je jedna od najvažnijih operacija koju poljoprivrednik obavlja. Na voditelju gospodarstva je velika odgovornost na koji način i kada će obaviti potrebnu zaštitu usjeva. Uslijed sve većeg pritiska javnosti o uporabi pesticida, poljoprivrednici su prisiljeni koristiti suvremena znanja i tehnologije. Izradom rasporeda u zaštiti usjeva, uzgajivač bilja dobiva višestruke koristi. Npr. planirana količina sredstava koju kupuje u razdoblju kad je cijena manja, planiranje daje širu sliku aktivnosti koje će obavljati itd.

Kupuje zemljište

U veljači se radi vizualna analiza polja koje se planira kupiti odnosno uzeti u najam. Iako, uglavnom nema vegetacije, vizualnom analizom terena doznaje se koliko je tlo vodo propusno, provjerava se struktura tla i tekstura. Pored navedenog, može se vidjeti je li prisutna erozija (odnošenje mineralne i organske materije tla pomoću vjetra i vode).

Ostaje pozitivan i fleksibilan

Na kraju dana ovdje se radi o proizvodnji pod vedrim nebom. Majka priroda je nepredvidiva. Kad poljoprivrednik izradi precizan plan na temelju podataka prošlih proizvodnih godina, uvijek mora biti spreman na neočekivane situacije. Poljoprivreda je uistinu jedna od najljepših djelatnosti koja stalno daje izazove i pobuđuje želju za stalnim napretkom, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img