Kako motivirati djecu da postanu uspješnija u školi?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Roditelji se često muče s nedoumicama kako odgojiti dijete u odgovornog, ali i uspješnog čovjeka. Roditelji su prvi i najvažniji učitelji djeteta, a najbolje poznaju djetetove potrebe i poteškoće, no mnogi nisu sigurni kako im pomoći u postizanju i onih najmanjih ciljeva. Savjete smo stoga odlučili potražiti kod stručnjaka.

Hoće li se uklopiti, hoće li pronaći prijatelje, hoće li imati dobre ocjene?  – samo su neka od pitanja roditelja kod polaska djeteta u školu. To razdoblje je stresno, ne samo za dijete, nego za cijelu obitelj. Ipak, tako ne treba biti. Treba djetetu pomoći da školu vidi kao priliku za učenje, za stjecanje novih iskustava, za nešto što će mu biti zanimljivo, gdje će upoznati ljude koji će mu biti dragi, a treba mu maknuti fokus sa procjenjivanja i ocjena, objašnjava Swea Jelić Tuščić, prof. psihologije.

Akademski uspjeh njihove djece danas je mnogim roditeljima imperativ koji toj djeci stvara pritisak. Želimo prvo da dijete se osjeća dobro. Želimo kada dođe doma da ga pitamo: kako si? Nećemo ga pitati: jesi dobio kakvu ocjenu, da se dijete ne zatvori i ne pomisli da je škola sada postala najbitnija stvar na svijetu, nego da želimo vidjeti kako ti je u školi, što ti se svidjelo danas, savjetuje profesorica.

Najbolji način motivacije je potaknuti znatiželju kod djeteta i osnažiti ga za samostalnost. Nikada ne raditi zadaće i zadatke umjesto djeteta jer na taj način roditelj pokazuje usmjerenost na rezultate. Želimo da djeca razviju toleranciju na neuspjeh. Naravno da ćemo ih pohvaliti kada naprave nešto dobro, da ćemo reći da je to bilo odlično, pohvaliti neku dobru ocjenu, ali isto tako je važno kako reagiramo kada nije neka dobra ocjena 4 ili 5. Ne moramo samo reći ok ispravit ćeš ti to, nego ga pitati: što je to što ti je bilo teško, ističe Jelić Tuščić.

U pokušaju da motiviraju djecu na što bolji uspjeh u školi, roditelji često postignu suprotni učinak – dijete počne zazirati od škole. Motivaciju roditelji ne bi smjeli vezati uz vlastita očekivanja. Uspoređivanje s drugom djecom može također biti dobar alat za motivaciju, ali samo ako se upotrebljava na ispravan način. Isto tako, može pomoći vlastiti primjer, roditelj se može prisjetiti strahova koje je imao i kako ih je prebrodio.

Poznata je poštapalica roditelja da za dobar uspjeh u školi treba zagrijati stolac, no postoji i druga strana te medalje. Dokazano je da nastava tjelesne i zdravstvene kulture, odnosno redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću pospješuje školski uspjeh, akademska postignuća učenika, objašnjava profesorica psihologije.

Otklon od usmjerenosti na rezultate kod djece treba učiniti u svim područjima pa tako i u bavljenju sportom. Tjelesni odgoj u hrvatskim je školama zapostavljen. Dva školska sata tjedno u osnovnim školama ispod su prosjeka ne samo zapadnih zemalja, nego i zemalja iz okolice Slovenije, Srbije, Crne Gore.

Zato roditelji, ako želite da vaše dijete bude sretno i zadovoljno ne samo u školi, nego i u životu, potaknite ga na tjelesnu aktivnost, a s time će onda doći i akademski i svaki drugi uspjeh, piše HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img