13 C
Split

Kako napokon prestat pušiti? Cigarete bacite i ne osvrćite se

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prestanak pušenja može biti zaista težak, a želite li povećati svoje šanse da ovaj put zaista prestanete i odbaciti ovu lošu naviku jednom zauvijek? Evo koji je najbolji način da prestanete.

Bacite kutiju cigareta i ne osvrćite se – nagli prestanak pušenja možda je najbolji način da odbacite lošu naviku, otkrila su nova istraživanja sa Sveučilišta u Oxfordu, piše 24sata.

Pušači, koji su odjednom prestali pušiti imali su 25 posto veće šanse da će izdržati četiri tjedna i 42 posto veće šanse za neće zapaliti šest mjeseci – od onih koji su postupno smanjivali cigarete dva tjedna prije prestanka pušenja.

Ljudi koji su smanjili broj cigareta u prethodnim danima bili su manje vjerojatni da će pokušati prestati pušiti kada je došao dan ‘odluke’, kaže autorica studije i doktorica znanosti Nicola Lindson-Hawley. Postupno smanjivanje može biti loše jer izaziva žudnju za cigaretama, a to vas može navesti da vjerujete kako će prestanak pušenja biti puno gori.

Prestanak je, međutim, bio jednako težak za one koji su prestali odjednom, kao i one koji su odvikavali od cigareta, pokazalo je istraživanje. Sve je u percepciji – ni jedan ni drugi način nisu lakši, ali instant prestanak može staviti ‘vaš um na pravo mjesto’.

Autorica studije kaže da je stoga najbolje da odaberete datum kad ćete prestati i bacite kutiju kad on stigne. No, nemojte to prolaziti sami – kombinirajte savjete stručnjaka i lijekove poput nikotinskih flastera koji povećavaju vaše šanse za uspješan prestanak.

Nije lako, ali koristi su neprocjenjive. Godinu dana nakon prestanka vaš rizik od srčanih bolesti opada za pola od trenutnog, a za deset godina rizik od umiranja od raka pluća bit će otprilike upola manji od osobe koja i dalje puši, prema American Cancer Society.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Goldstein i Klasić gostovali na N1, nadrobili svašta, NEISTINA NAJVIŠE: “Ne mogu se izjednačavati žrtve Bleiburga i Jasenovca ”Klasić: ” Dara iz Jasenovca nije...

Povjesničari i sveučilišni profesori Hrvoje Klasić i Ivo Goldstein gostovali su kod Mašenke Vukadinović u emisiji Izvan okvira N1TV...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img