Kako se riješiti smrdljivih martina?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Vinogradi i voćnjaci vrve smrdljivim martinima koji čine prilične štete na plodovima, s osušenim rubljem unesete hrpu smrdljivih martina, imate osjećaj da vam neprestano zuje iznad glave, ubijete ih, a onda vam se stambenim prostorom širi nesnosan smrad? Znamo kako vam je. Smrdljviih martina, čini se, svake je godine sve više, posebice s prvim hladnijim danima kada traže mjesto za prezimiti s o obzirom da te štitaste stjenice tijekom zime padaju u stanje hibernacije.

Smrdljivi martini hrane se biljnim sokom i što je biljka ili njezin plod sočniji privući će više smrdljivih martina. Plodovi postaju ljepljivi, oštećeni od sisanja sokova i dobivaju neugodan miris od tvari koju luče martini. Najveće štete čine na rajčici, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako se riješiti ovih biljnih štetnika koji inače ne napadaju i nisu opasni za ljude? U borbi protiv smrdljivih martina koriste se brojni prirodni preparati koji nisu škodljivi za ljude i okolinu.

U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina, upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i ličinke, a vrlo su se dobrim pokazali i prirodni pripravci od lukovine, čili paprike ili gorušice. Podsjećamo, postoji niz pripravaka koje možete pripremiti, a o kojima smo pisali lani.

Od dosadnih martina moguće se, naravno, zaštititi i postavljanjem postavljanje mrežica na prozore. Barem da spriječite njihov ulazak u stambeni prostor. Privlači ih žuta boja pa u dvorištu zalijepite žuti papir na koji dolaziti. Smrdljivi kakvi jesu, ne podnose mirise koji nama inače odgovaraju, poput mirisa deterdženta. Odnosno, u litru vode ulijte 10-20ml tekućeg sapuna i poprskajte ih.  Kao i većinu kukaca, odbija ih i miris češnjaka i mente pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata.

Podsjećamo, smrdljivi martini zimi padaju u stanje hibernacije i bude se tijekom proljeća kada vrijeme postane toplije, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img