13 C
Split

Kako stati na kraj obijesnim vozačima?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Statistika pokazuje da je 2017. u Hrvatskoj poginula 331 osoba što je 24 više u odnosu na 2016. godinu. Do 25. listopada ove godine poginulo je 266 osoba, lani 275, a 2016. godine njih 258. Vozači pod utjecajem alkohola u 2017. skrivili su 4438 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 86 osoba. Godinu prije izazvali su 4282 prometne nesreće, u kojima su poginule 73 osobe. Kako stati na kraj obijesnim vozačima u Temi dana HRT-a govorio je Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti.

Prema broju poginulih u prometnim nesrećama Hrvatska je na pretposljednjem mjestu u EU-u., kazao je. Uopozorio je da smo u posljednjih 10 godina u prometu izgubili preko 4.000 osoba.

– “Vrlo se često radi o osobama u najboljim godinama”, dodao je. Također je kazao kako bi kod kažnjavanja trebalo primjeniti imovinski cenzus: “Trebate kazniti osobu tako da će ona to osjetiti”.

Komentirao je tragediju u kojoj je pijana vozačica u Splitu, kojoj je već nekoliko puta privremeno oduzimana vozačka dozvola, ubila mladu studenticu.

-“To djelomično pokazuje nemoć sustava u ovakvim slučajevima. Za neke prekršaje pojedinaca koji poštuju sustav kazne su prerigorozne, a kazne za ljude koji ne poštuju ništa – su preniske”, kazao je.

Napomenuo je kako u takvim slučajeva neke zemlje EU-a oduzimaju automobil. Postoji i solucija da se prije pokretanja vozila mora kotrolirati dah, tako da se u slučaju pijanstva – automobil ne može pokrenuti. Kao primjer naveo je takav pilot projekt koji su pokrenuli u Škotskoj, zaključuje HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Preminula je Ena Šarac

Nakon duge bitke s bolešću, umrla je hrabra Osječanka Ena Šarac (26) koja se veći dio svoga života borila...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img