‘Klik vrijedan sigurnosti’ – praktični savjeti o e-sigurnosti djece

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) na Međunarodni dan interneta predstavio je javnu kampanju ‘Klik vrijedan sigurnosti’ posvećenu povećanju sigurnosti djece na internetu.

“‘Klik vrijedan sigurnosti’ ima za cilj povećati sigurnost djece na internetu, pružajući praktične savjete i djeci i roditeljima o e-sigurnosti, ali i razmjenjujući pozitivnu stručnu praksu”, rekao je Tomislav Ramljak iz CNZD-a.

Stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra Tesa i Savjetovališta Luka Ritz u sklopu kampanje, podijelili su na stručnom skupu svoja iskustva rada u zaštiti djece od rizika interneta te su posebno istaknuli problem nasilja na internetu.

“Cilj je takve vrste nasilja, cyberbullyinga, uznemiravanje žrtve u svako doba dana, na svakom mjestu”, objasnila je Tanja Dejanović iz Psihološkog centra TESA i upozorila na to da virtualno nasilje ima stvarne psihosocijalne posljedice. “Ono što je nekada za žrtvu bila sramota u učionici i hodnicima škole, s modernom tehnologijom postalo je javno, dostupno je svima i odmah”, rekla je Dejanović.

Ana Raguž, iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, upozorila je na činjenicu da se jedno od desetero djece u dobi od 9 do 17 godina sastalo s osobom koju je upoznala na internetu, bez da su za to znali njihovi roditelji.
Djeca na internetu provode 7 sati i 30 minuta dnevno, šire svoj krug poznanika, pronalaze utjehu za negativna iskustva iz “stvarnog” života i njihovo ponašanje na internetu može biti rezultat onoga što im se svakodnevno događa, istaknuto je na skupu.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavio je edukativne materijale izdane u sklopu kampanje, slikovnicu za predškolsku djecu i radnu bilježnica za djecu osnovne škole. Dostupni su na portalu Netica.hr koji je u potpunosti namijenjen edukaciji djece o internetu.

Svi koji trebaju pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znaju što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem mogu nazvati Centar za sigurniji internet pri CNZD-u na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606, prenosi HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img