Koji se poljoprivredni poslovi obavljaju u siječnju?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Svaki poljoprivrednik zna da za njega nema odmora, bez obzira koje je godišnje doba. Siječanj je mjesec kada na otvorenom ima posla, doduše u smanjenom obujmu, a kroz ovaj tekst saznajte što je to što bi trebalo obaviti, ako niste sve završili u prosincu.

Njiva

Trebali bi obratiti pažnju na ledenu pokoricu na ozimim usjevima, ako se pojavila. Dozvole li vremenski uvjeti, nastavite sa zimskom gnojidbom. Ako temperature odu u plus, obavezno ispuštajte vodu koja je taloži na njivi. Također, ovo je idealno razdoblje da pregledate proizvode koji su uskladišteni, bilo da su za vlastite potrebe ili za prodaju. Ovo je mjesec kada ćete imati vremena raditi i na svom stručnom usavršavanju, a ako imate prilike posjetite i neki seminar koji se odnosi na poljoprivredu.

Vinograd

Podižete li novi vinograd, trebalo bi obaviti rigolanje zemljišta, nakon što ste ga pognojili. Rigolanje treba obaviti od tri do šest mjeseci prije sadnje vinove loze, jer se na taj način zemljištu daje dovoljno vremena da se slegne, smrzne i poprimi mrvičastu strukturu, kako bi bilo pogodnije za sadnju.

Ovo je i vrijeme kada trebate kontrolirati vino, kako biste se uvjerili da nije došlo do promjene boje, bistrine, okusa i mirisa. Čim grane sunce, podrum treba provjetriti.

Voćnjak

Trebalo bi “baciti” stajsko i mineralno gnojivo. Obavezno zaštitite voćnjak od zečeva i drugih štetnika, koji bi vam mogli uništiti voćnjak. Ovo je period kada kreće rezidba jezgričavih voćnih vrsta.

Vrt

Pripremite plan o tome koje ćete povrće zasijati. Ako je potrebno, popravite ili kupite novi poljoprivredni alat, kupite sjeme, mineralno gnojivo i sredstavo za zaštitu bilja. Također sada se pripremaju tople gredice, kao i kontejneri za sjetvu, a može se početi i sa sjetvom ranog povrća koje se nalazi u plastenicima, odnosno staklenicima. Isto tako, možete pregledati uskladišteno povrće.

Šuma

Imate li svoju šumu, siječanj je idealan za sječu svih vrsta stabala, jer vegetacija sada miruje i sokovi u drvetu sporije teku. Ovo je vrlo važno, jer dolazi do manjih oštećenja na okolnim stablima, pupoljci stabala su zatvoreni, zemlja je najčešće smrznuta, pa zato ostaju i manji tragovi od mehanizacije, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img