Konobari u sezoni izgube i do 20.000 kuna zarade na napojnicama

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ugostitelji bi htjeli uvesti zakonske kriterije u plaćanje napojnica jer konobari u sezoni izgube i do 20 tisuća kuna. Izračun je to zadarsko-ninskih ugostitelja koji tvrde da im država uzima ono što je njihovo – napojnicu! I to ako gosti račun plaćaju karticom, a takvih je sve više.

Gotovo 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče dati konobaru napojnicu, nastaje nered. “Uvijek ostavljamo novac konobarima, na kartici”, kaže Joe iz Chicaga. “Ne znam bih li ih trebao plaćati ovdje, ali ih svejedno plaćam”, kaže Claudia iz Meksika za Dnevnik.hr.

Iako je država „legalizirala” napojnice kod kartičnog plaćanja, ninski ugostitelji tvrde da to u praksi ne funkcionira.

“Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča”, kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu.

Pisali su poreznoj upravi i Obrtničkoj komori  na primjeru napojnice od 100 kuna, dobili odgovor: “To znači da ste ‘dobili’ napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose), zaposlenik će dobiti oko 40,00 kn”, stoji u odgovoru.

No od države traže poštenije rješenje. “I bilo bi izvedivo znači na kraju mjeseca, svakom konobaru ovisi koliko je on manče imao taj mjesec, isplatiti mu je na plaći”, napominje Glavan.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img