13 C
Split

[GALERIJA] KUD “Pleter” iz Dugopolja nastupa na Razglednici 7 u Dvorani Lisinski!

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u nedjelju, 6. svibnja 2018. s početkom u 19 sati bit će održana središnja nacionalna manifestacija kulturno-umjetničkog stvaralaštva Razglednica 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH. Razglednica 7, koja predstavlja svojevrsni best of naših 980 kulturno-umjetničkih udruga s 1657 sekcija i više od 80000 članova, predstavit će odabrana ponajbolja ostvarenja kulturno-umjetničkog amaterizma RH s manifestacija u organizaciji ili pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture u 2017. godini.

U programu Razglednice 7, pod redateljskom palicom Marija Kovača nastupit će pobjednici u svim kulturno-umjetničkim kategorijama: Teatar „Scena“ Rijeka, Plesni klub „st.ART“ Karlovac, KUD „Pleter“ Dugopolje, KUD „Preporod“ Dugo Selo, Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ Dugo Selo, Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek, Ženska klapa „Kastav“, Vokalno-instrumentalni sastav „Jane“ Velika Gorica, Gradska limena glazba Petrinja, Orkestar mandolinista i gitarista te Harmonikaški orkestar Hrvatskog grafičkog glazbenog društva „Sloga“ Zagreb.

U programu će također biti interpretirana poezija nagrađenih autorica Sanje Benko (Sveti Ivan Žabno) i Maje Cvek (Zagreb), a nagrađeni su i prozni i dramski radovi Sandre Halt-Ćuže (Požega), Antonija Devića (Nova Gradiška) i Ane Narandžić (Zagreb).

U foajeu Velike dvorane Vatroslava Lisinskog posjetitelji će moći pogledati Izložbu likovnih radova nagrađene Likovne udruge „Emanuel Vidović“ iz Splita i nagrađenih autorica Gabrijele Prpić (Karlovac) i Marije Grabar (Velika Mučna).

U okviru programa bit će održan i Dan otvorenih vrata u prigodi 70. obljetnice Hrvatskog sabora kulture, koja se obilježava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture RH.

Besplatne ulaznice za Razglednicu 7 možete osigurati još danas (petak) pozivom na telefon: 01/4556-877 ili 095/4556-877 i putem e-pošte ples@hrsk.hr.

KUD Pleter su aktualni državni prvaci

KUD „Pleter“ Dugopolje pobjednik je 24. Smotre izvornih folklornih skupina i folklornih ansambala Hrvatske, koja se u organizaciji HSK održala u Sisku, 21. listopada 2017. godine. Na Smotri je nastupilo 14 folklornih skupina – pobjednika županijskih smotri koje su se tijekom 2017. godine organizirale diljem Hrvatske.  KUD „Pleter“ osigurao je nastup na ovoj državnoj smotri zahvaljujući pobjedi na 8. županijskoj smotri folklora koja se održala u Domu kulture u Dugopolju kao dio programa tradicionalne 19. po redu pučke veselice, koju svake godine o blagdanu sv. Mihovila i Jerolima organizira KUD „Pleter“. I sama 8. županijska smotra folklora specifična je iz razloga što joj je po prvi put nakon niza gradova (Split, Trogir, Makarska, Imotski, Kaštela…) domaćinom bila jedna općina. Stručno povjerenstvo odlučilo je, na osnovi kvalitete scenskog prikaza autohtone zavičajne folklorne građe Dugopolja, imenovati KUD „Pleter“ predstavnikom Splitsko-dalmatinske županije za ovu eminentnu državnu smotru. KUD „Pleter“, koji je bio pobjednik i na 7. županijskoj smotri, ovoga puta je donio naslov prvaka u Dugopolje.

Dodijeljeni naslov dugogodišnji umjetnički voditelj ansambla LADO i član žirija Ivan Ivančan opravdao je sljedećim navodima:

„Nastup sjajnih folkloraša iz Dugopolja bio je u svakom pogledu toliko dobar da se bolji ne može gotovo niti zamisliti. Toliko su bili prirodni, raspoloženi i uvjerljivi da su i nas gledatelje povukli i uvukli u svoje pjesme i kola. Odličan je bio i odabir glazbenog i plesnog materijala, s izvanserijskim majstorom-sviračem na solističkim tradicijskim aerofonim glazbalima.“ – rekao je Ivančan.

Etnomuzikolog  Petar Varga rekao je: “Sama zamisao muškog dijela ansambla sa jedne, te ženskog sa druge strane pozornice, dok se između njih odvija prava predstava izvođača šarolikog uzrasta je sjajna. Uz zvuke rera i ojkalica, izvođenih istovremeno, u različitim tempima bez „sudaranja“, već svaka priča svoju priču”.

O nastupu u Sisku, etnologinja i kustosica Katarina Bušić  zaključila je: „Pohvalno je da su, u skladu s dobi izvođačica, na sceni predstavljene raznolike, pravilno počešljane djevojačke frizure i kompletirana, uredno složena oglavlja udatih žena, ukazujući tako na raznolikost nepisanih, običajnih pravila, odnosno nekadašnjih društvenih normi (pokazatelja dobnog, društvenog, obiteljskog statusa i sl.) u našem narodu.“

Naslov državnih prvaka zaslužen na Državnoj smotri izvornog folklora u Sisku potvrda je  kvalitetnom radu na očuvanju izvornosti vlastitog kulturnog nasljeđa i poticaj svim sekcijama KUD-a „Pleter“ da još marljivijim radom pridonesu obilježavanju svojih prvih 20 godina djelovanja, s obzirom da 2018. godine ulaze u jubilarnu godinu osnivanja.

U galeriji pogledajte kako je izgledao nastup KUD-a “Pleter” u Sisku:

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U JAMI BEZDAN KOD RIJEKE, BEZ SUĐENJA UBIJENO IZMEĐU 500 I 1500 LJUDI (Donosimo potresno pismo roditeljima koje napisao župnik Martin prije ubojstva)

Ako ostanem i poginem, znajte da je to zato što sam katolički svećenik koji sam propovijedao i branio svoju...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img