Listopad je vrijeme za završetak berbe povrća, vađenja i skidanja, i spremanje za zimu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ako ste pratili uputstva i pridržavali se kalendara radova u polju, u listopadu bi trebali uživati u rezultatima svog truda.  Ali, još uvijek za poljoprivrednike odmora nema, jer vrijeme je za berbu povrća – vađenje i skidanje. Listopad je vrijeme za završetak ovih poslova i spremanje povrća za zimu.

Korjenasto i nadzemno povrće

Sada je idealno za vađenje korjenastog povrća. Znači, u ovom periodu vade se mrkva o cikla, kao i bijela zelen, pastrnjak a također i bijele i žute rotkve. Korjenasto povrće najbolje bi bilo vaditi u popodnevnim satima, ali kada je zemlja vlažna.

Ako ste posijali i nadzemno povrće, uživat ćete u zelenoj salati, špinatu, kupusu i blitvi. Savjetuje se da ovo zeljasto povrće berete tijekom jutarnjih ili kasnih popodnevnih sati. Branje u ovom periodu doprinijet će da povrće ostane svježe i neće se “sparušiti”.

Priprema povrća za zimu

Ovo je mjesec i pripreme povrća za zimu. Dosta vrsta lisnatog povrća može preživjeti i prezime zimu u vrtu, a ni snijeg im ne smeta, pa ih i tada možete obrati. Slobodno možete ostaviti u vrtu kelj, raštiku, zimsku salatu i poriluk. Njih možete prekriti i sijenom ili slamom, jer štite od zimskog mraza, odnosno smrzavanja biljaka.  Kelj i zelje treba obavezno vaditi s korijenom i tako zajedno staviti u ostavu ili podrum.

Peršin, zelen i pastrnjak mogu također prezimiti u vrtu, ali postoji opasnost da će ih umjesto vas pojesti štetnici, poput miševa i voluharica. Zato bi bilo najbolje da sve korjenasto povrće povadite i stavite ga u trap, koji se pravi krajem ovog mjeseca.

Grašak, mahunetikvice i bundeve, možete staviti u zamrzivač, ali bi bilo poželjno da ga prije toga probarite (osim tikvice i bundeve). Kornišone, možete ukiseliti.

Rajčica je pri kraju, pa ako je niste obrali, učinite to obavezno i napravite sos, koji je odličan kao dodatak jelima, ali i za piće.

Papriku možete staviti u zamrzivač, ispeći je ili pak od nje napraviti ajvar.

Luk je najbolje uplesti u vijence ili ga staviti u manje mrežaste vreće i ostaviti na prozračno i suho mjesto.

Krumpir, ako nije u trapu, treba svaki tjedan prevrtati, jer se na taj način usporava izbijanje klica, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img