Mahovina, neobična ljepota zelenog tepiha

0

Božić je svakim danom sve bliže, još malo pa je tu. Posljednji je radni dan u tjednu i nakon posla započinje se sa završnim pripremama za nadolazeći blagdan. Božićna drvca već su odavno zauzela svoja mjesta na posebnim tržnicama. Split, Solin, Kaštela, Sinj…pažljivo će se odabrati koji je najbolji i najljepši. No vrijeme je da se osigura još jedna biljka. Ona malo manje popularna a ipak bitna. Naravno to je mahovina (ili mašina po naški).

Dugopolje je već desetljećima poznato kao izvor i „opskrbni centar“ mahovinom za cijelo područje grada Splita. Naši vrijedni sumještani svake godine u ovo vrijeme odlaze na Mosor kako bi ubrali tu nepravedno zapostavljenu biljku, zatim je odnose na splitski Pazar i naravno prodaju. I svima je dobro, svi su zadovoljni, a kako i ne bi bili. Splićani su kupili taj uvijek posljednji komad ukrasa za bor, a Dugopoljci su ponešto i zaradili.

No postoje različiti i zabavni načini kako iskoristiti mahovinu.

Mahovina je prirodni živi tepih i jedna od najstarijih zemljanih biljaka na planeti. Budući da je prisutna od samih početaka, ima je doslovno na svakom dijelu zemaljske kugle sa preko 12.000 različitih vrsta. Neki znanstvenici tvrde da je zaslužna za čak 30 posto kisika koji se koristi na planeti. Ova biljka nema klasični korijen već nježne stapke, a većinu svojih nutrijenta uzima iz sunčevih zraka i kiše. Zbog te činjenice voda joj je iznimno bitna. Međutim, mahovina može bez problema preživjeti bilo da je sasvim natopljena od kiše, ili ako je nastupilo kraće razdoblje suše.

Kako posaditi mahovinu

Mahovina uspijeva skoro na svakoj vrsti tla, bez obzira bilo ono tvrdo, glineno ili nekih drugih karakteristika. Jedino teško uspijeva na pjeskovitom tlu. Osim uklanjanja trave i korijena, za što možete koristiti i kemijska sredstva, mahovini je najbitnije da je tlo skoro pa idealno ravno, da ne zadržava vodu i da ima kvalitetnu prihranu ukoliko je potrebno. Ne bi smjelo biti nikakvih većih kamenja i prepreka, a dobro je i pograbljati ili nanijeti sloj blata na tlo kako bi se mahovina bolje primila. Da bi mahovina što više uspjela najbolje ju je zasaditi na površini čistoj od ostalih biljaka. Jedan od prirodnih načina čišćenja je nanošenje sloja lišća nekoliko mjeseci da uskrati sunčeve zrake i tako uništi trave i korov, a ako vam se ne da čekati uvijek možete koristiti obično kamenje. Ovaj takozvani čisti start je najbolji način da se mahovina uhvati. Nakon toga mahovinu treba dobro zaliti vodom i utabati kako bi se njene nježne stapke čvrsto primile za površinu.

Mahovina u kućanstvu

Mahovina je svake godine sve popularnija biljka koja se sadi i kao ukrasni detalj okućnice. Pogotovo se koristi umjesto klasičnih travnatih površina, jer svojom nježnošću daje osjećaj kao da hodate po najfinijem i najmekšem tepihu. Kako su ljudi poprilično kreativni vidjeli smo nekoliko neobičnih primjera korištenja mahovine koje možete i sami primijeniti.

Svatko tko u svome kućanstvu ima blender može vrlo lako i brzo pripremiti mahovinu za sadnju. Naime postoje različiti recepti s čim ju je najbolje kombinirati da bi uspjela, no princip pripreme je uvijek isti. Jedan od najpopularnijih recepata svakako je da u mikseru izmiješate šaku mahovine s 2 šalice kiselog mlijeka i 2 šalice vode, te tako dobijete smjesu za nanošenje. Također se koriste i recepti koji uključuju jogurt, mlećenicu te malo piva. Tako pripremljena mahovina “sadi” se nanošenjem na površinu na način da mjesta na kojima želite da raste jednostavno “prebojite”.

Uzgajanje mahovine nije zahtjevno kao kod briga za druge biljke, no taj proces je dugotrajan. Postoje mnoge vrste koje uspijevaju u različitim klimatskim uvjetima, stoga je najbolje koristiti onu koja je iz neposrednog susjedstva. Neke vrste izravnu sunčevu svjetlost podnose bolje a neke slabije, stoga i na taj detalj treba pripaziti. Ukoliko primijetite da je dio mahovine propao, nemojte odustati sve dok imate malo zdrave površine, jer je to dovoljno da se ona bez problema proširi i zamijeni loše dijelove.