Foto: Pixabay

Dobro poznata je stvar kako je kvalitetan san itekako bitan za optimalno funkcioniranje organizma, pa bi svatko trebao odspavati osam sati.

“Beauty sleep” ili san za ljepotu nije samo isprazna fraza jer stručnjaci upozoravaju kako je osam sati kvalitetnog sna vrlo bitan ne samo za zdravlje već i za izgled naše kože.

Nedostatak sna, osim što šteti vašoj koži, povezan je i s ozbiljnim problemima, uključujući depresiju, pretilost, dijabetes i srčane bolesti, piše Tportal.

Svi znamo kako izgleda jutro nakon što se nismo uspjeli dobro naspavati: umor, neraspoloženje, teškoće s koncentriranjem te žudnja za kofeinom ili određenom hranom tipične su posljedice takvog stanja.

Iako je sasvim dovoljan pogled na sivu kožu i tamne kolutove oko očiju koji jasno pokazuju kako izgledaju posljedice nenaspavanosti na izgled, najnovije istraživanje koju je proveo YourGoodSkin u kojem je sudjelovalo 2000 žena to je potvrdilo. Čak 70 posto žena je u toj anketi izjavio kako uočavaju razliku u izgledu nakon neprospavane noći.

Više od polovice ispitanica (56 posto) izjavilo je da izgledaju “blijedo ili isprano”, neke su se ispitanice žalile na otečenost, 20 posto ispitanica su primijetile kako su sklonije aknama, a 10 posto je ocijenilo da je njihova koža osjetljivija.

Istraživanje je pokazalo kako prosječna žena ima samo šest i pol sati spavanja po noći, u usporedbi s preporučenim sedam do osam sati, dok petina ispitanica dobiva pet sati ili manje sna.

“O tzv. fenomenu “beauty sleep” priča se već stoljećima, ali tek nedavno smo počeli shvaćati zašto. Naime, tijekom sna naše stanice kože aktivno rastu i obnavljaju se budući da se svakodnevno troše”, kaže dr. Guy Meadows iz škole za spavanje.

Za taj regenerativni proces odgovoran je melatonin, neurohormon koji se aktivira zalaskom sunca i signalizira organizmu da je vrijeme za spavanje. Manjak tog hormona na izvanjskoj ‘fasadi’ manifestira se kao siv ten prošaran tamnim i podebljanim podočnjacima, a umjesto da se smire, upalni procesi na koži se rasplamsavaju.

Ako ne spavate dovoljno vaša će koža bit osjetljiva, opuštena i suha, a jedna je studija provedena u Švedskoj pokazala kako su crvene, teške oči s tamnim krugovima rezultat učestalih noći bez sna. Osim toga, osobe koje ne spavaju dovoljno, u prosjeku su puno depresivnije od onih koje imaju redovit i kvalitetan san.

Spavanje je ključno za održavanje našeg mentalnog, emocionalnog i fizičkog zdravlja, što uključuje održavanje naše kože zdravom i uravnoteženom.

Ipak, dobra je vijest kako se to može promijeniti usvajanjem jednostavnih navika poput odlaska u krevet i ustajanja u isto vrijeme.

Stručnjaci preporučuje niz aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite prije odlaska na počinak: topla (ali ne vruća) kupka, nježno istezanje ili joga, meditacija, čitanje knjige ili slušanje opuštajuće glazbe također može biti korisno. Ipak nastojte izbjegavati gledanje TV-a ili rad za računalom barem prije sat vremena prije spavanja.