Site icon Dugopolje Portal

Milanović i Hranj reagiraju na optužbe: “Iz MORH-a grubo lažu!”

Screenshot RTL

Načelnik Glavnog stožera, admir Robert Hranj, i predsjednik Republike Zoran Milanović priopćenjima su reagirali na optužbe iz MORH-a

Iz Ureda predsjednika u ponedjeljak su se oglasili dvama priopćenjima u kojima se reagira na raniju objavu iz Ministarstva obrane o odlasku pripadnika Počasno zaštitne bojne u BiH za koji su u MORH-u ustvrdili da je umalo izazvao međunarodni skandal.

S Pantovčaka su objavili da su zaprimili reagiranje načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja koje je upućeno ministru obrane Mariju Banožiću, a dostavljeno predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade RH. Nakon toga su s Pantovčaka izdali i priopćenje s reakcijom samog predsjednika Zorana Milanovića.

“Poštovani gospodine ministre,Prije svega, smatram da je komuniciranje između državnih dužnosnika putem službenih web stranica Ministarstva obrane potpuno neprimjereno.

Sporna pitanja, ma koliko teška i složena moraju se rješavati u međusobnoj direktnoj komunikaciji te, ako se ne mogu riješiti tako, trebaju se podići na višu razinu.Dodatno, apsolutno je neprihvatljivo da se na taj ili bilo koji drugi način iznose grube neistine s očiglednim ciljem difamacije drugoga.Stoga upućujem snažan protest protiv priopćenja objavljenog na službenoj stranici MORH-a od 01.11.2021. („MORH o sudjelovanju Počasno-zaštitne bojne u Bosni i Hercegovini“) u kojem se na temelju više grubih neistina u potpunosti iskrivljuje situacija oko opisanog događaja.Priopćenje MORH-a, osim što iznosi brojne neistine, nepotrebno unosi dozu nepovjerenja i baca sjenu na dobre odnose između dviju država, posebno njihovih oružanih snaga.Podsjećam da sam dana 17.03.2021. (u 16:13 sati) dobio pisani zahtjev iz Ureda Predsjednika RH u kojem se najavljuje odlazak izaslanika PRH 19.03.2021. na ceremoniju polaganja vijenca u Bugojno, BiH. Promptno, u 18:48 sati, dopisom Kabineta NGS (datum 17.03.2021., KLASA: 803-05/21-01/10, URBROJ: 512-06/0103-21-15) upoznao sam Vaš kabinet sa zahtjevom PRH (zahtjev Ureda PRH bio je u privitku mog dopisa) te zamolio da Vi donesete odluku kojom bi odobrili izlazak vojnika preko granice, kao što se i traži u Zakonu o obrani.

Nakon što od Vas, a ni od Vašeg Kabineta, nisam dobio odgovor, 18.03.2021. u 12:55 sati poslao sam Vam poruku kojom sam Vas izvijestio o mom dopisu, tražeći Vašu odluku i navodeći da je naš vojni izaslanik već najavio aktivnost bosansko-hercegovačkoj strani te da je planirano da na ceremoniji, pored izaslanika PRH, sudjeluju još i ministar vanjskih poslova RH i veleposlanik RH u BiH.

Kada ste mi odgovorili da želite da Ured PRH treba poslati dopis Vama jer bez toga nećete reagirati, ponovo sam Vam se obratio (13:15) i rekao da sam kontaktirao Ured PRH koji je poručio da neće slati nove dopise. Odgovorili ste da nemate osnove za odluku te da onda postupim kako mislim da treba. Izvijestio sam Vas (13:32) da NGS ne smije uputiti vojnike izvan zemlje bez odgovarajućeg političkog odobrenja, u konkretnom slučaju odluke ministra obrane, jer se radilo o protokolarno-ceremonijalnoj aktivnosti (čl 69. Zakona o obrani).

Napominjem da članak 69. Zakona o obrani, osim što određuje tko donosi odluku za konkretni i slične slučajeve, ne propisuje proceduru donošenja odluke. Naša je prepiska završila Vašom porukom da to nije zakonski ispravno te da provedem onda nalog ako sam ga dobio.

U pokušaju dobivanja Vaše odluke obratio sam Vam se i osobno dopisom (18.03.2021. KLASA: 803-05/21-01/10, URBROJ: 512-06-21-17).

Vaša odluka ipak stiže 18.03.2021. u 15:14 sati, a na temelju toga ja izdajem pisanu zapovijed KLASA: 023-03/21-08/01 URBROJ: 512-06-21-207, 18.03.2021. (u kojoj se pozivam na Vašu odluku) da 3 vojnika i 2 vozača PZB-a mogu otići na ceremoniju polaganja vijenca u Bugojno.

Napominjem da se, paralelno tome, preko nadležnih službi MORH-a i MVP-a zatražilo diplomatsko odobrenje za ulazak naših vojnika u BiH“, zaključuje Hranj u priopćenju.

Milanović: Banožić uznemirava javnost

Slijedi i priopćenje predsjednika Zorana Milanovića, koje također prenosimo u cijelosti.

“Ured Predsjednika Republike prinuđen je reagirati i danas, na blagdan Svih svetih, na laži ministra obrane Marija Banožića kojemu očito baš ništa nije sveto, pa onda ni istina.

Ministar obrane Mario Banožić svojim lažljivim izjavama, a sada i priopćenjem poslanim iz Ministarstva obrane RH, bez presedana narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, narušava odnose s Bosnom i Hercegovinom te, poput svog nalogodavca Andreja Plenkovića, uznemirava javnost izmišljotinama.

Tvrdnja koju plasira preko MORH-a, kako je spriječio međunarodni skandal, netočna je i uvredljiva za Hrvatsku vojsku koja – za razliku od ministra – uvijek je postupala i postupa po zakonu i po zakonitim zapovijedima i odlukama.

Pripadnici Počasno zaštitne bojne upućeni su u ožujku 2021. na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno sukladno zakonu: na temelju zahtjeva Ureda Predsjednika Republike, prema zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH i uz pisanu odluku ministra obrane.

Jedini koji je, neshvatljivo i nepromišljeno, pokušao opstruirati zakonito slanje pripadnika PZB-a u Bugojno bio je upravo ministar obrane koji odluku o slanju pripadnika PZB-a nije želio potpisati do zadnjeg časa. Iako je od načelnika Glavnog stožera OSRH zakonito, propisno i na vrijeme dobio zahtjev.

Umjesto da opet laže, neka ministar Banožić objasni zašto mu je smetalo da pripadnici PZB-a sudjeluju na posljednjem ispraćaju poginulih pripadnika HVO-a u Bugojnu na kojemu je u ime Predsjednika Republike Hrvatske bio posebni savjetnik za veterane umirovljeni general Marijan Mareković, a u ime Vlade RH ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čiji dolazak u Bugojno ministar Banožić u svom priopćenju smišljeno prešućuje, dakle pokvareno prikriva.

Pokušavajući sakriti svoju nesposobnost i nepoznavanje zakona, ministar obrane zloupotrebljava MORH i njegove stručne službe za svoje političke obračune ne samo s Predsjednikom Republike nego sada i s načelnikom Glavnog stožera OSRH.Opasno je i neodgovorno preko službenih stranica MORH-a optuživati Predsjednika Republike i načelnika Glavnog stožera OSRH za kršenje zakona, MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština”, navodi se u priopćenju.

Anita M.

Exit mobile version