U Splitu je u četvrtak održan sastanak župana Blaženka Bobana s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom. Ministar Ćorić je gradonačelnike i načelnike upoznao sa svim mogućnostima koje će im biti na raspolaganju u 2018. godini, za koju je kazao da je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Upoznao ih je s natječajima za financiranje informativnih i edukativnih aktivnosti po pitanju odvajanja otpada, za nabavku spremnika i vozila te za financiranje izgradnje sortirnica.

„Što se tiče informiranja, odnosno edukacije, na razini cijele Hrvatske imamo na raspolaganju 42 milijuna kuna. U tijeku je i natječaj za financiranje izgradnje reciklažnog dvorišta, gdje imamo 214 milijuna kuna. Što se tiče nabavke vozila, riječ je o iznosima koji premašuju 150 milijuna kuna, a taj natječaj ide u svibnju. Ukoliko govorimo o izgradnji sortirnica, taj natječaj bit će vrijedan oko 350 milijuna kuna, a natječaj za nabavku spremnika trebao bi biti vrijedan oko 250 milijuna kuna. Većina ovih natječaja bit će kreirana tako da jedinice lokalne samouprave koje pristupe tim natječajima mogu očekivati financiranje iz fondova Europske unije od 85 posto vrijednosti projekata“, kazao je ministar Ćorić.

Ministar Ćorić naglasio je kako je potrebno sve centre za gospodarenje otpadom na razini Republike Hrvatske dovršiti do kraja financijske perspektive operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a to je kraj 2023. godine. Što se tiče projekta ‘Lećevica’, on je u fazi dovršavanja projekte dokumentacije, a ministar se nada kako će se u narednom razdoblju stvari po pitanju ovog projekta intenzivirati te očekuje da će projekt biti realiziran prije 2023. godine.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban kazao je kako su obilazeći županiju proteklih dana naišli na slučajeve od nulte faze uređenja do vrlo visoke faze uređenja što se tiče komunalnog otpada. Upravo zato je i sazvao današnji sastanak, kako bi pronašli rješenje tog velikog problema.

“U ovom trenutku primarni je problem edukacija građana i na tome treba raditi. Paralelno s tim treba dovršavati Lećevicu i sortiranje otpada. Čuli smo danas od ministra koje aktivnosti i natječaji se očekuju u sljedeća dva mjeseca”, kazao je župan Boban.

Nakon ovog sastanka, ministar Ćorić je s ravnateljom HZJZ Krunoslavom Capakom i gradonačelnikom Splita, Androm Krstulovićom Oparom, obišao odlagalište otpada Karepovac.

Ministar Ćorić kazao je kako građani Splita mogu biti mirni. “Dosadašnja mjerenja govore da za građane Splita nema opasnosti. U gradu je od 12. do 31. siječnja trajao inspekcijski nadzor. Mjere će se usmjeriti na smanjenje mirisa, odlagalište će se tretirati kemikalijom i biti prekriveno'”, istaknuo je ministar.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je nakon obilaska Karepovca kazao kako je razgovor bio kvalitetan. „Jedno je jasno: Građani mogu biti mirni, povjerenje u struku je vraćeno. Sve mjere za smanjivanje neugodnih mirisa se od danas primjenjuju, a slijedećih mjeseci ćemo intenzivirati radove i oni će se raditi i u večernjim terminima kako bi što prije završili ovu prvu neugodnu fazu sanacije“.