Mjesečev meteorit prodan na dražbi za 600.000 dolara

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Mjesečev meteorit pronađen prošle godine u sjevernoj Africi prodan je na dražbi za nešto više od 600.000 dolara, priopćila je aukcijska kuća sa sjedištem u Bostonu RR Auction.

Niti prodavatelj niti kupac nisu imenovani, no zna se da će novi dom meteorita biti kompleks Tam Chuc Pagoda u Vijetnamu.

Zamjenik izvršnog direktora aukcijske kuće Bobby Livingston je kazao da je pobjednička ponuda od 612.500 dolara stigla od predstavnika spomenutog kompleksa, turističke atrakcije u južnoj vjetnamskoj pokrajini Ha Nam.

Meteorit će biti izložen u jednoj od pagoda otvorenoj za javnost.

Nazvan “Buagabe” ili “Mjesečeva slagalica”, meteorit je sastavljen od šest dijelova koje se spajaju poput slagalice u masu tešku skoro 5,5 kilograma. Na jednoj strani meteorita je vidljiva “djelomična fuzijska kora” nastala uslijed djelovanja vrućine prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Meteorit je “ispaljen” s površine Mjeseca u dalekoj prošlosti, najvjerojatnije pod djelovanjem drugog meteorita, da bi putovao 384.000 kilometara i pao na Zemlju, u zabačeno pustinjsko područje Mauritanije. Na putu do Zemlje prošao je velo “užareno” putovanje, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img