Site icon Dugopolje Portal

MLADA POVJESNIČARKA ODUŠEVILA KNJIGOM O SRPSKOJ OKUPACIJI! I Markač dobio potpis: Veliki interes za knjigu ‘Pobuna. Okupacija. Poraz.’

Foto: Screenshot YouTube

Hrvatskom državnom arhivu na zagrebačkom Trgu Marka Marulića, sinoć se na promociji knjige o Domovinskom ratu tražilo mjesto više.

Općenito, kada su u pitanju promocije knjiga – takav interes nije čest slučaj. Iznenađenje je tim veće, jer nije riječ o bestseleru niti zbirci poezije, nego o povijesnoj, stručnoj literaturi koja se pozabavila predraćem i ratom u Zapadnoj Slavoniji.

Pobuna. Okupacija. Poraz.

Autorica knjige je mlada povjesničarka Janja Sekula, a svoj dugogodišnji istraživački rad nazvala je “Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine”. Knjigu su objavili zagrebački nakladnici Alfa i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (HMDCDR), čiji je predsjednik Ante Nazor službeno i otvorio ovaj događaj.

“Iznimno je dobro da imamo ovakvu knjigu. Ne bih rekao da je područje Zapadne Slavonije u ratu povijesno zanemareno jer se u posljednjih deset godina o tom periodu puno istražuje, piše i arhivira, no kolegica Sekula sada je sve zaokružila i učinila potpuno jasnim”, kazao nam je Nazor.

Foto: Snimka zaslona/ Promocija Knjige Pobuna. Okupacija., Poraz./ Janja Sekula

I general Markač poželio svoj primjerak

Na predstavljanju knjige, među brojnim uzvanicima posebnu je pozornost izazvao umirovljeni general Mladen Markač, a odazvali su se i brojni poznati hrvatski branitelji Zoran Maras, Ilija Vučemilović i Marko Radoš.

Izvrsne recenzije

Prisutni recenzenti složili su se kako je knjiga Janje Sekule “školski primjer istraživačko rada” u kojem je autorica zaključke donijela isključivo na osnovu pronađenih srpskih dokumenata, pa je tako ova literatura upotpunjena brojnim tablicama i grafikonima. Vođena vođena željom za što jasnijom slikom ratnih događanja na tom području, informacije je prikupila od svjedoka tog vremena s hrvatske strane. Konkretno, jedan od sugovornika bio je Zoran Maras, bivši ratni pripadnik specijalne jedinice policije ‘Omege’ Bjelovar i predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata koji je, izjavio je, “zdušno prihvatio suradnju”.

Zaključno, ocijenjeno je kako je zapadna Slavonija u mnogo čemu prednjačila u odnosu na ostale dijelove Hrvatske zahvaćene ratom.  Na ovom je području 2. rujna 1991. oslobođeno prvo naselje u Domovinskom ratu, selo Jasenaš u virovitičkoj općini,  oslobađanjem Lipika noću 6./7. prosinca oslobođen je prvi privremeno okupirani hrvatski grad u Domovinskom ratu, a ovo je područje neprijatelju bilo posebno zanimljivo jer povezuje istočni i središnji dio Hrvatske kojim prolaze ključni komunikacijski pravci.

anita m.

Exit mobile version