13 C
Split

Mladi iz Gruzije, Latvije i Italije oduševljeni UNESCO-vom baštinom Dalmatinske Zagore

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Lokalna akcijska grupa Zagora, i ove je godine, nastavno potpori Agencije za mobilnost i programe EU u protuvrijednosti od 11.250 EUR za provedbu Erasmus + projekta razmjene mladih pod nazivom „UNESCOnnect us!“ u periodu od 05.-10. listopada 2019. godine na području općine Dugopolje ugostila 24 mladih u dobi od 18 do 30 godina iz Gruzije, Latvije, Italije i Hrvatske. Cilj projekta „UNESCOnnect us“ je razvoj socijalnih, građanskih i digitalnih kompetencija, te vještina kulturnog izražavanja sudionika projekta razmjene mladih na temelju svijesti o sličnoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a u svrhu jačanja osjećaja pripadnosti jedinstvenom i zajedničkom europskom prostoru.

LAG Zagora od svog osnutka 2015. godine, udruživanjem predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja 5 općina Dalmatinske Zagore (Dicma, Dugopolja, Klisa, Lećevice i Muća), nastoji osnažiti ruralno područje na kojem djeluje provedbom niza projekata LEADER / CLLD metodologijom. Pri tom osobitu važnost pridaje projektima održivog razvoja i povećanja kvalitete života naročito mladih na svom ruralnom području. Projekti od osobitog značaja za LAG Zagora su upravo projekti koji naglašavaju važnost ostanka mladih na ovom području. Inkluzija mladih na području kulture, umjetnosti, sporta i gospodarstva, pri tom je od primarne važnosti za udruge mladih s ovog područja, pa samim tim i LAG-a Zagora koji dio svojih aktivnosti usmjerava ostvarenju takvih ciljeva.

Nakon uspješne provedbe prošlogodišnjeg Erasmus + projekta „Game of Stones“, mladi LAG-a Zagora, uspješno su aplicirali u travnju 2019. godine, zajedno s partnerskim organizacijama, udrugama: Millennium Giorgia (Gruzija), Latvijas jauniesu attistibas centrs (Latvija) i YOUth Connect (Italija) projekt „UNESCOnnect us“ za dobivanje potpore iz ERASMUS + programa razmjene mladih. Tijekom svog boravka u Dugopolju, mladi podijeljeni u internacionalne skupine istražili su materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu pod UNESCO-vom zaštitom, prvenstveno ovog dijela Splitsko-dalmatinske županije. Posjetili su grad Split (sa željom da nauče više o Dioklecijanovoj palači i klapskom pjevanju), grad Sinj (u kojem su saznali sve o viteškom nadmetanju – sinjskoj alki), Općinu Klis (u kojoj su na kliškoj tvrđavi i Etno-selu Zagora učili o suhozidnoj mediteranskoj gradnji i zdravoj prehrani). U lokalnim OPG-ovima s područja Općine Dugopolje kušali su domaća jela i naučili osnove njihove proizvodnje (maslinovog ulja, soparnika, domaćih sireva i pršuta), zbog kojih su kao dio mediteranske prehrane uvršteni na UNESCO-ve liste svjetske baštine. Uz članove lokalnog kulturno-umjetničkog društva, pokušali su ojkati i igrati gluho kolo dalmatinskog zaleđa. Nakon upoznavanja sa živom tradicijom Dalmacije, mladi Gruzije, Latvije i Italije su prezentirali svoje bogato kulturno nasljeđe u interkulturalnim druženjima s mladima iz dalmatinskog zaleđa.

Kako je upravo područje LAG-a Zagora kao i cijele Dalmatinske Zagore obilježeno naglašenijim razvojem ruralnog turizma, stvorena je pretpostavka da se mladima iz Europe pokažu vrijednosti ovakvih prostora, ali da se i od mladih iz Europe dobije dojam kako nas oni vide i doživljavaju, te što možemo naučiti iz takve interakcije. Razmjena sudionika projekta „UNESCOnnect us!“ s područja Dalmatinske Zagore, gruzijskih i latvijskih ruralnih područja te talijanskog juga potaknut će mlade na afirmirano razmišljanje i djelovanje u svojim sredinama kroz njegovanje društvenih vrijednosti kao što su otvorenost, multikulturalnost, tolerancija, dijalog, međusobno poštovanje i suradnja. Jedinstvena iskustva tako stečenih prijateljstava i proširenja osnovnih znanja o kulturnim poveznicama svojih zemalja kroz bogatu kulturnu baštinu, stečenim u procesima neformalnih i informalnih učenja u međukulturalnom i višejezičnom okruženju, mladi će već sutra ponijeti svojim zajednicama iz kojih dolaze i zasigurno ista prenijeti svojim prijateljima, obiteljima, kolegama, kojima se i LAG Zagora nada kao budućim posjetiteljima i turistima.

Marijana Botić Rogošić

Voditeljica LAG-a Zagora

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Povrat poreza stiže ranije nego inače, prve isplate sjedaju na račune već 10. svibnja

POVRAT POREZA ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img