Foto: Pixabay

Kiša koja je danima padala i hladnoća koja će sigurno potrajati još neko vrijeme, ako već nije uništila presadnice koje ste posadili ovoga proljeća, sigurno će ju oslabiti. Posebno su osjetljivi rajčica, paprika, tikvice, krastavci, patlidžan koji će bolovati, ali i biti izloženi različitim oboljenjima i štetnicima.

Zato je važno poboljšati im imunitet, a na prirodan način je to najbolje učiniti – mlijekom.

Ova namirnica koju svi imamo kod kuće odlična je za zaštitu, ali i gnojidbu povrćarskih kultura i cvijeća.

Osigurava optimalan rast i poboljšava imunitet

Mlijeko sadrži kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan, željezo i druge elemente koji će biljkama osigurati optimalan rast i poboljšati imunitet tijekom čitave sezone.

Biljke su sada sklone pojavi gljivica i virusa pa je mlijeko odlično preventivno sredstvo koje prilikom tretiranja na površini biljaka stvara zaštitni, tanki film. Osim toga, mlijeko povoljno utječe i na usvajanje i iskorištavanje hraniva iz zemljišta.

Ako zbog vremena niste posadili rasadu, čim ju posadite u zemlju, tretirajte ju pripravkom od mlijeka.

Kada je riječ o štetnicima neki kukci ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu pa ćete njime spriječiti napad mnogih štetnika.

Mlijeko treba razblažiti s vodom

Najbolje je koristiti sirovo mlijeko koje nije termički obrađeno. U slučaju da nemate priliku koristiti takvo mlijeko, u trgovini kupite svježe, a ne trajno mlijeko.

Najčešće se koristi pripravak mlijeka za zaštitu, a tada ga je potrebno razblažiti vodom i to omjeru 1:10, odnosno jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. Ovom tekućinom se šprica rajčicakrumpirpatlidžankrastavac i tikvica. Najbolje je tretirati ih u kasnijim popodnevnim satima, ali svakako prije nego padne rosa. Postupak možete ponoviti nakon svake kiše, ali i češće.

Također, u mlijeko se može dodati soda bikarbona koja će spriječiti i pojavu krumpirove zlatice. Dodatak joda i češnjaka zaštitit će rajčicu. Osim mlijeka može se koristiti i sirutka.

Mlijeko se koristi i kao dezinfekcijsko sredstvo, gnojivo za krastavce, zaštita za ruže, ali i kao zaštita od bijele leptiraste uši.

Osim mlijeka biljke možete tretirati i nekim od prirodnih biostimulatora rasta koji će pomoći rast i razvoj biljaka, posebno sada na početku rasta, piše agroklub.com.

Biljke tretirane biostimulatorima imaju jači i brži porast, bolji imunitet (povećava im se otpornost na bolesti, štetnike i stres izazvan vremenskim neprilikama), povećava se prinos, plodovi su kvalitetniji i odlikuju se dobrom sposobnošću čuvanja, biljke se bolje ukorjenjuju, bolje podnose presađivanje.

Podijeli objavu