Modrina i oplećak

Postoji jedan primjerak koji se čuva u Etnografskom muzeju u Splitu

0

Modrina i oplećak. Znate li što je ovo dvoje?

U rubrici Vremeplov pokušat ćemo vas odvesti u neka davna i malo manje davna vremena. Pokazat ćemo vam tipčna i netipična događanja, običaje, način života i sve ono što je krasilo našu općinu kroz zanimljivu i dugu povijest.

Ovaj put donosimo priču o kombinaciji zvanoj modrina i oplećak koji se nosio kao ukrasni gornji dio.

Nekada davno u ovo doba godine kada nastupa zima, žene su nosile suknju koja se zvala modrina. Takva suknja nosila se u kompletu sa oplećkom. Ova odjevna kombinacija je tipični primjerak dinarske ženske nošnje koju je karakteriziralo sukneno ruho. Modrinu su nosile samo udane žene, dok su djevojke nosile istovrsno ruho od bijeloga sukna, Bilaču.

Iako dugopoljsku modrinu s oplečkom više ne možemo naći u domaćinstvima, ipak postoji jedan primjerak koji se čuva u Etnografskom muzeju u Splitu, a vodi se kao suknja. U knjizi “Zbornik radova Općine Dugopolje, svezak 1.” koju je priredio dr. sc. Ante Gulin, o ovom tradicionalnom odjevnom kompletu između ostalog stoji:

Sprijeda je ta modrina cijelom dužinom otvorena. Krilo suknje sastavljeno od šest pola, a sa stražnje je strane samo naborano. Povrh donjeg ruba ide aplikacija od tamnocrvenog sukna obrubljenog nizovima raznobojnog veza tehnikama širokog ovijanca i zrnčanog boda. Na oplećku je uz rubove prednjica također prišivena traka crvene čoje, unaokolo ukrašena istovrsnim vezom plavim, bijelim, žutim i crvenim koncem, te „uokvirena“ zelenim gajtanom. Rezana je tako da joj s vanjskih strana ostaju po tri mala četvrtasta izbočenja prekrivena tim gajtanom, uz dodatak srmene niti. Kapak od crvene čohe ima oblik šiljastog luka nad zapešćem i također je obrubljen zelenim gajtanom, dok je sam otvor rukava i prorez na unutrašnjoj njegovoj strani, navezen modrim koncem. Tu je metalna kukica sa sponom, kakvom se kopča i modrina u struku. Još je jedan uski trak čohe ušiven u spoj rukava s ramenim dijelom.

Tragovi o ovakvoj modrini odavno su isčezli. Već s početkom 20. stoljeća ovo sukneno ruho je nestalo iz upotrebe, no njezin gornji dio oplećak se zadržao. Umjesto opisane modrine ponegdje se može pronaći sačuvanu onu čiji je gornji dio oblika prslučića. I u tom suknenom predmetu je vidljiv jaki primorski utjecaj, a konstrukcijski odgovara brnjicama na krožetu.