19/06/21

[80 GODINA NOVE CRKVE] Na današnji dan posvećena je nova župna crkva u Dugopolju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nova župna crkva Svetog Mihovila Arkanđela sagrađena je nedaleko od stare crkve 1938. godine. Gradnja je započela 1935., za župnikovanja don Mije Kalebića, a završena 1938. godine, za župnikovanja don Šimuna Karamana. Za vrijeme gradnje radove je nadzirao župni pomoćnik don Klement Tadin.

To je velebna kamena, trobrodna građevina, duga 35, široka 19 i visoka 15 metara. Crkva je sagrađena od klesanog bijelog kamena u obliku latinskog križa. Na pročelju je atrij s velikim triumfalnim lukom, koji nas podsjeća na kotorsku katedralu Svetog Tripuna, i dva zvonika s kamenim završnim piramidama, dograđena za župnikovanja don Špirka Vukovića 1958. godine. Zvonici su visoki 33 metra. Na južnom je postavljen javni sat.

Pod je od bijelih kamenih ploča, a oltar od kamena s mramornim stupićima s prednje strane po tri mramorna stupića koji drže oltarnu menzu.

Crkva je posvećena sv. Mihovilu Arkanđelu, a suzaštitnik je sv. Jeronim.

Za župnikovanja don Pave Vukovića drvena krovna konstrukcija zamijenjena je betonskom na koju je postavljena betonska ploča i kupa. Podignut je oltar prema puku i tom je prigodom svetište produženo prema lađi za 4 metra. Ti su radovi završeni 1970. godine.

Crkvu je posvetio biskup Bonefačić na blagdan sv. Jeronima 1938., a nacrt je izradio arhitekt Emilio Cicilijani, koji je projektirao i crkvu u Dicmu Donjem. U nišama do svetišta nalaze se kipovi Srca Isusova i Bl. Dj. Marije, a uz stupove lađe do svetišta nalaze se kipovi sv. Jeronima i sv. Mihovila Arkanđela.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img