13 C
Split

Na pomolu zanimljiv algoritam za strane jezike

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Promatranjem nesvjesnih pokreta oka ovaj algoritam je u stanju procijeniti koliko dobro poznajete neki jezik. Naime, u budućnosti bi se ta tehnologija mogla koristiti za stvaranje posve personaliziranih lekcija stranih jezika.

Pomalo nezadovoljan današnjim načinom testiranja poznavanja stranih jezika, MIT-jev Yevgeni Berzak je krenuo sam tragati za nekom boljom i efikasnijom metodom. Jedna od metoda kojom se počeo baviti sa svojim timom se temeljila na nesvjesnim pokretima očiju. Ideja za algoritam je bila rođena.

U sklopu svog istraživanja su okupili 145 učenika engleskog jezika i poslije postavljanja tehnologije za praćenje pokreta njihovih očiju – dali su im da pročitaju rečenice na engleskom jeziku.

Pratili su potom koliko se koji od studenata zadržava na određenim riječima te koliko im je vremena potrebno da se s jedne riječi pomaknu dalje na drugu. Nakon toga su dobivene rezultate usporedili s rezultatima 37 ispitanika kojima je engleski inače materinji jezik.

Berzak i njegov tim su na temelju spomenutog testiranja napravili tablicu rezultata prilagođenu njihovoj metodi te ju usporedili s rezultatima standardnih testova engleskoga jezika. Zaključili su kako zaista postoji pouzdana veza između pokreta očiju i čitanja teksta na stranom jeziku.

Zahvaljujući svom otkriću, Berzak i njegov tim su započeli s razvojem alata, koji je temeljen na umjetnoj inteligenciji. Naime, alat bi mjerio znanje nekog stranog jezika putem čitanja tekstova na internetu.

Kamera bi snimala točno u kojem smjeru čitatelj gleda, a tehnologija praćenja pogleda bi analizirala što gleda. Umjetna inteligencija bi procjenjivala što to sve znači u kontekstu poznavanja jezika.

Također. Tekst koji neka osoba čita onda bi se mogao prilagoditi čitateljevoj razini znanja. Upravo tako bi alat mogao postati koristan početnicima, ali i svim onima kojima je neki jezik u malom prstu.

“Beskonačno puno tekstova je čitateljima prezentirano u digitalnom formatu”, rekao je Berzak. Bilo bi jako korisno da se kompleksnost i sadržaj teksta mogu lakše prilagoditi čitatelju, prenosi Geek.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Preminula je Ena Šarac

Nakon duge bitke s bolešću, umrla je hrabra Osječanka Ena Šarac (26) koja se veći dio svoga života borila...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img