Site icon Dugopolje Portal

Nagrada “Dr Ivan Šreter”! Ovo su prijedlozi za najbolju novu hrvatsku riječ: Krugotok, znojilište, izazor, zaključaj…

Foto: Katolička škola Šibenik

U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi, a najbolja nova riječ bit će izabrana na svečanoj dodjeli nagrade „Dr. Ivan Šreter“ koja će se održati 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella.

Čak 385 osoba predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na sada već tradicionalnom natječaju za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“, piše Večernji list.

U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi, a najbolja nova riječ bit će izabrana na svečanoj dodjeli nagrade „Dr. Ivan Šreter“ koja će se održati 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella. Izbor nove riječi svake je godine dio obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, Spomen-tjedna na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarističku jezičnu politiku.

Pobjedničku riječ odabire Povjerenstvo časopisa Jezika u kojem je ove godine predsjednica Sanda Ham, a članovi Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić. Autor pobjedničke riječi tako će biti nagrađen s 600 eura, autor drugoplasirane riječi s 400, a autor trećeplasirane riječi s 200 eura. Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjelit će Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a diplome časopis Jezik.

Tako za nagradu, abecednim redom konkuriraju riječi:

1. bakroza – hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest

2. dimodojavnik – detektor dima

3. izazor – retrovizor

4. javnozborac/javnozborstvo – PR

5. krugotok – kružni tok

6. obrubnik – lajsna

7. odricajnica – disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti

8. otpadalište – odlagalište otpada

9. prestrujnik – strujni adapter

10. pridatak – plug in

11. prijevodnici – titlovi

12. prikaznik – displej

13. šećerice – biljke od kojih se proizvodi šećer

14. zaključaj – lockdown

15. znojilište – sauna

Exit mobile version