U Hrvatskoj danas sve više djece i mladih pokazuje osobine potencijalno darovite djece, ali kroz obrazovni sustav ne postoji model po kojem bi se s takvom djecom moglo raditi na odgovarajući način kako bi se najbolje iskoristili njihovi potencijali. Splitsko-dalmatinska županija je po uzoru na Varaždinsku pokrenula osnivanje Centara izvrsnosti iz STEM područja koje pohađa 330 učenika, a plan je uskoro osnovati i Centar izvrsnosti iz prirodoslovlja. Po tom pitanju smo, pohvalio se župan Blaženko Boban, prestigli mentore i sada smo županija koja ima najviše Centara izvrsnosti u Hrvatskoj. Najavio je i kako su odlučili otići korak dalje pa su organizirali trodnevnu međunarodnu Konferenciju na kojoj će se razgovarati o izazovima u radu s darovitom djecom, a na koju se u samo nekoliko sati prijavilo 400 učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika STEM područja, voditelja ŽSV-a, ravnatelja i stručnih suradnika – psihologa iz Hrvatske, Izraela, Poljske, Njemačke, i zemalja iz okruženja.

– Neke zemlje imaju izvrsno razvijen sustav prepoznavanja i identifikacije darovite djece, a tu posebno ističem dobru suradnju s Veleposlanstvom Izraela. Kada sam razgovarao s njihovom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Zinom Kalay, kazala je da je veseli što je naišla na ljude koji su konkretni. Nadam se da će ova Konferencija utrti novi put u odnosu prema mladima, posebno onima koji su izvrsni, a koji nemaju mogućnost tu svoju izvrsnost ugraditi u sustav – kazao je Boban i najavio da će osnovati i Registar izvrsnosti u kojemu će biti popis svih onih koji budu prošli kroz Centre izvrsnosti.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Odjela za društvene djelatnosti, rekao je da je činjenica kako se kroz naš obrazovni sustav nije razvio kvalitetan model za rad s nadarenim učenicima, da dodatna nastava nije dostatna, te da su se u Splitsko-dalmatinskoj županiji opredijelili za izvrsnost umjesto prosječnosti.

– Cilj nam je doći do tisuću kvalitetnih, nadarenih ljudi koji će proći kroz Centre izvrsnosti. Želimo da nadarena djeca ostaju u našoj županiji, da se obrazuju na našem Sveučilištu i da nakon toga mogu ostati ovdje raditi. Veseli me što će doći i pročelnici iz drugih županija, ali i kolege iz BiH, Makedonije, Njemačke i Poljske, a tema na marginama ove Konferencije zasigurno će biti i širenje Centara – istaknuo je Đonlić.

Program Konferencije, koja će se od 1. do 3. ožujka odrati na splitskom Medicinskom fakultetu, podijeljen je tematski po danima. Prvog dana bit će govora o identifikaciji i osobitostima razvoja darovite djece i mladih, drugog dana će biti riječi o oblicima odgojno-obrazovne podrške darovitima i primjerima rada s takvom djecom, a zadnjeg dana definirat će se smjernice za rad s darovitima u budućnosti.

– Kroz primjere dobre prakse dvadesetak predavača će iznijeti svoja iskustva, a to nam je posebno vrijedno. Značajna su nam predavanja predavača iz Izraela koji će nam prenijeti svoja iskustva uspostave sustava za rad s nadarenima, a ukazat će nam i na eventualne propuste koje su oni napravili, a koje bi mi mogli izbjeći – zaključio je Ivica Zelić, koordinator Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.