20/06/21

Napravite pozitivne razredne novine

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Potaknite učenike da se aktivno uključe u stvaranje pozitivnih medijskih sadržaja za školski list ili službenu internetsku stranicu škole, a možete zajedno izraditi i svoje male razredne novine.

Tema nastavnih materijala pripremljenih povodom Dana medijske pismenosti za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole su pozitivni i negativni medijski sadržaji. Materijale su objavili Agencija za elektroničke medije i UNICEF, a autori su dr.sc. Lana Ciboci, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj i izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, članovi Predsjedništva Društva za komunikaciju i medijsku kulturu, poznatog po projektu medijskog opismenjavanja Djeca medija.

Kako stoji u uvodu, do trenutka polaska u školu mnoga su djeca već sate i sate provela uz različite medijske sadržaje. Stoga je vrlo važno da djeca u nižim razredima znaju prepoznati i razlikovati pozitivne i negativne medijske sadržaje te da postanu svjesna mogućih utjecaja takvih sadržaja na njih i njihove vršnjake.

U tome im može pomoći i izrada razrednih novina – zadatak koji autori preporučuju za sat Hrvatskog jezika (medijske kulture) ili Sat razredne zajednice.

Novine pozitivnih priča

Kod djece od najranije dobi treba razvijati i njegovati ljubav prema pozitivnim medijskim sadržajima te pozitivnim medijskim pričama. Potaknite učenike da se i sami aktivno uključe u stvaranje pozitivnih medijskih sadržaja, kako za školski list, tako i za službenu internetsku stranicu škole. Cilj je ovog zadatka potaknuti izradu malih razrednih novina.

Podijelite učenike u grupe i svakoj grupi dodijelite sljedeći zadatak:

ZADATAK 1. GRUPE:

Napisati izvještaj o svim školskim uspjesima učenika u razredu (pohvale u školi, izvrsne ocjene, sudjelovanje na natjecanjima i školskim aktivnostima).

ZADATAK 2. GRUPE:

Napisati izvještaj o svim izvanškolskim uspjesima učenika u razredu (sudjelovanje u sportskim, glazbenim ili jezičnim aktivnostima).

ZADATAK 3. GRUPE:

Osmisliti i napraviti intervju s učenikom iz razreda koji se u ovoj školskoj godini osobito istaknuosudjelovanjem na natjecanju, brojem pročitanih knjiga, pomaganjem drugima itd.

ZADATAK 4. GRUPE:

Napisati prikaz omiljene knjige koju su pročitali u ovoj školskoj godini. Svakako neka knjigu preporuče drugim učenicima u razredu i objasne zašto bi bilo dobro da ju pročitaju.

ZADATAK 5. GRUPE:

Napisati prikaz omiljenog filma koji su pogledali u ovoj školskoj godini. Svakako neka preporuče film drugim učenicima u razredu i objasne zašto bi bilo dobro da ga pogledaju.

ZADATAK 6. GRUPE:

Napraviti oglas za pozitivne sadržaje (knjige, edukativne videoigre, časopise itd.)

ZADATAK 7. GRUPE:

Napisati impresum, odnosno informacije o osobama koje su sudjelovale u stvaranju razrednih novina (imena i prezimena učenika, razred, naziv učiteljice, naziv škole, adresa škole, mjesec i godina objave sadržaja). Uz impresum, neka učenici odaberu i fotografije koje će objaviti u razrednim novinama (fotografije moraju biti vezane uz sadržaj novina).

ZADATAK 8. GRUPE:

Napisati sadržaj prema prilozima koje su napravile ostale grupe na jedan list papira (može biti obostrano).

Nakon što i osma skupina završi sa svojim zadatkom, isprintajte razredne novine svim učenicima u razredukako bi se mogli pohvaliti roditeljima i članovima obitelji.

Preuzmite nastavne materijale za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda “Pozitivni i negativni medijski sadržaji”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img