Naši božićni običaji

U tradiciji naše općine Božić se štuje kao obiteljski dan

0

Svake godine 25. prosinca većina ljudi se probudi sretnija i raspoloženija nego inače, samo i zbog pomisli da je danas Božić. U tradiciji naše općine Božić se štuje kao obiteljski dan. Nikuda se ne ide i druži se sa članovima kućanstva.

Božićni ručak

Na Božić se jelo dosta suhog mesa i slanine. Pjevale bi se pjesme „U Božića tri nožića, prvi riže divenicu, drugi riže kobasicu, treći slaninicu.“, a djeca bi pjevala „Slaninice slasti, puna li si masti, kad te budem žvakati, niz bradu ćeš skakati.“. Domaćin bi s černja (prostor iznad ognjišta gdje se sušilo meso) donio meso da se pripravi ručak. Prije ručka ukućani su se molili za zdravlje živih članova, čestitali si Božić, izljubili se, a posvađani izmirili. Tradicionalni ručak je suho meso s kiselim kupusom, juha od suhog i svježeg mesa s tjesteninom (manistrom) i rižom. Za Božić se jeo kvasani kruh na  kojemu su se nalazile tri svijeće privezane na dnu opasane crvenim koncem i stavljene u posudu s žitaricama, a koje bi domaćin upalio. Za vrijeme ručka otac ili domaćin bi uzeo žlicu vina, poškropio prostoriju, čineći križ, i rekao „Jaganjac božji otkupi ovce, a Krist pravedni pomiri s ocem grješnike.“. Pred kraj ručka domaćin bi umočio komadić kruha u vino i po tri kapi vina kapnuo na svaku svijeću, a ukućani bi govorili „Drž` se moj putniče, ne daj se moj putniče!“. Ako se svijeće ne bi odmah ugasile, to se ponavljalo, a kad se uspije, ukućani su govorili „Zbogom odi moj putniče da te i dogodine u zdravlju dočekamo.“

Ručak u Koprivnom

Jedna od odlika kod dinarskih Hrvata je ta da je muškarac nosilac obreda u božićnom ciklusu. Tako je u cijeloj općini Dugopolje, pa naravno i u Koprivnom. No u Koprivnom je također običaj bio da muškarac, osim što pali vatru, priprema i božićni ručak za sve ukućane.

Tradicija čestitara

Kako je Božić obiteljski dan, te se nikuda nije išlo, tradicionalno čestitanje se obavljalo na sv. Stjepana i sv. Ivana. Samo bi muški članovi išli u čestitare. Skupili bi se na jednom mjestu i zajedno bi išli od kuće do kuće po cijelom selu čestitati Božić. Njih su pratila djeca nadajući se da će ih domaćice kuće u koju bi ušli čestitari darivati slatkišima. Čestitar je uvijek muška osoba koja je u rodbinskoj ili prijateljskoj vezi s kućom u koju ide čestitati.