Foto: Screenshot YouTube

Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na EURO 2024. između Hrvatske i Latvije odigrane u Rijeci prije pet dana, objavio je HNS.

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, navodi se u priopćenju.

“Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača”, objavili su iz HNS-a. 

‘Udbaši i dalje aktivni’

Na reakcije navijača nije trebalo dugo čekati. Izdvajamo neke komentare koje ste objavili ispod teksta o disciplinskom postupku na portalu Direktno, kao i ispod naše objave na društvenim mrežama. 

“Udbaši i dalje aktivni, gleda nas oko velikog brata”, “udbašija, sinkronizirano djeluje s ‘dabogda sve izgubili’, ma bravo domoljubi”, “tako će se ostvariti želja navijača Osijeka.. neće gledati reprezentaciju u Osijeku…”, “FARE prijavio još uvijek vide ustaše, zastava s prvim bijelim poljem gdje su tu ustaše.. Da i pod kojom osnovom je ta zastava zabranjena…”, “a dajte pokažite tu ustašku zastavu i tko je kontrolor UEFA koji je bio na utakmici”, “to je Hrvatska zastava, a ne bi me čudilo da je taj što je prijavio to i organizirao”, “kako onda Srbi ističu četničke zastave i nitko ih ne kažnjava”, neki su od komentara ispod objave teksta na našoj stranici na Facebooku. 

‘Ima li slovo U na zastavi?’

Oglasili ste se i ispod članka. 

“Kako izgleda ta ustaška zastava? Ima li slovo U na zastavi? Ako nema onda nije ustaška zastava. I po hrvatskom zakonu to nije kažnjivo jer to povijesna hrvatska zastava bez obzira koje boje prvo polje”, “na kraju će se najvjerojatnije utvrditi kako se ne radi o ‘ustaškoj’ zastavi nego samo o zastavi s grbom s prvim bijelim poljem – grb koji stoji na krovu crkve usred Zagreba”, “postoji li i neki fizički dokaz, tj. video snimka ili fotografija glede isticanja tkzv. ‘ustaške’ zastave??? Te ukoliko ne postoji, jer nije detaljnije pojašnjeno bilo bi poželjno pojasniti. Na temelju kojih elemenata je FARE-ov promatrač zaključio da je riječ o tkzv. ‘ustaškoj’ zastavi”, “kako ta zastava izgleda, imena pojedinaca?”, neki su od komentara.