Foto: Pixnio /Ilustacija nema nikakve veze s događajem

Djeca su naše blago, naši nasljednici, naša sreća… Slobodno nastavite niz. Međutim, gledajući ih kako nekontrolirano plaču, hipnotizirani stoje ispred police s igračkama u trgovini, pitate se hoće li ikada završiti prvi prazred u osnovnoj školi. Djeca su poput superheroja (ili možda njihovih supersuparnika), ona bude centre za nervozu u mozgu za koje i niste znali da postoje. Proizvođač automobila Nissan je proveo veliko istraživanje i čak je 6 od 10 roditelja priznalo da se teško koncentriraju s djecom u vozilu, piše Revija HAK.

Vozači nerijetko priznaju da zbog dječjih nestašluka u automobilima prolaze kroz crveno svjetlo, zaboravljaju  uključiti pokazivače smjera, nekontrolirano koče, prelaze u drugi prometni trak, a ponekad zbog drame u kabini moraju stati sa strane i zaustaviti automobil. Mali putnici s licima anđela mogu biti nemirni, mogu vas iznenaditi svojim ponašanjem, mogu izazvati stres…

Zbog svega toga Nissan je izdao i deset savjeta za putovanje s djecom bez stresa:

  1. Planirajte unaprijed svoje putovanje
  2. Planirajte vrijeme za pauze (odlaske na WC i odmaranje)
  3. Eksperimentirajte s glazbom u autu da vidite što će zabaviti djecu (od Rozge do Carmine Burane – to smo mi dodali, ipak će vjerojatno najbolje reagirati na neke pitke pop hitove)
  4. Investirajte u neku formu zabave za djecu (tablet na nosačima postavljen na stražnju stranu prednjih sjedala ili slično)
  5. Dopustite djeci da planiraju dio putovanja – to će ih zabaviti i njihovom putovanju dat će cilj
  6. Gladna djeca = bučna djeca. Potrudite se da na putovanju bude hrane
  7. Ponesite njihove najdraže igračke kako biste im osigurali osjećaj sigurnosti i obiteljske topline
  8. Pratite rutinu svoje djece. Vozite ako možete u doba dana kad imaju običaj drijemati (po staroj narodnoj: ne diraj lava dok spava – to smo, također, mi dodali)
  9. Uvijek pazite da djeci bude udobno – to se odnosi na položaj u sjedalici, ali i odjeću i obuću koju nose
  10. Održavajte automobil – svaki kvar na cesti s djetetom u automobilu mogao bi se pretvoriti u (dodatno) tramuatično iskustvo.