23/06/21

Njega voćaka nakon berbe vrlo važna, osobito prije mrazeva

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Poljoprivredni stručnjaci, čija je uža specijalnost voćarstvo, naglašavaju da je njega voćaka nakon berbe vrlo važna. Kako objašnjava savjetodavka Silvija Hodžić, ako voćka ne smanji kretanje sokova, a naglo nastupe niske temperature, list na stablu nas najmanje može brinuti. Ona napominje da u slučaju naglog zahlađenja i kretanja sokova unutar stabla, može doći do pucanja kore i smrzavanja debla.

Hodžićeva savjetuje voćarima da zbog toga voćke treba prskati s 5% otopinom UREA. Ta koncentracija je dovoljna da izazove opadanje lišća, a na taj način smo prisilili voćku da odbaci lišće na kojem se mogu naći i uzročnici nekih bolesti i natjerali smo je da se počne pripremati za zimu, smanji kretanje sokova i tako poveća otpornost na niske temperature.

Sanacijskom rezidbom ukloniti mjesta za prezimljavanje štetnika

Nakon opadanja lišća vrijeme je za sanacijsku rezidbu voćke. To podrazumijeva da ovom rezidbom odbacujemo samo suhebolesneoštećene i polomljene grane. Takve grane su savršeno mjesto za prezimljavanje štetnih kukaca i gljivica, koje će voćarima naredne godine zadati ozbiljne probleme. Pri takvoj rezidbi treba strogo paziti da se ograničimo samo na sanaciju, te obratiti pažnju na to da rez bude što manji. U slučaju da se rezidbom naprave velike rane, one se obavezno moraju premazati voćarskim voskom, da bi bili spriječeni mogući napadi nepoželjnih organizama (bakterija, gljivica i insekata).

Voćke zaštititi bakrenim preparatima i mineralnim uljima

Poslije uklanjanja lišća i sanacijske rezidbe trebalo bi, prije zime, obaviti još jednu zaštitnu mjeru, a to je prskanje bakrenim preparatima i mineralnim uljima. Kada nema više lišća na stablu (pogodno vrijeme za prskanje voćnjaka je kada sa stable voćke otpadne 60%-70% lisne mase), možemo slobodno i sigurno upotrebiti bakrene preparate po preporuci stručnjaka za zaštitu biljka. Oni imaju ulogu suzbijanja kukaca i gljivica koji bi mogli prezimiti na voćki, a neki se jedino tim tretiranjem mogu uspješno kontrolirati ako se pojave. Zato se prskanjem smanjuje njihov napad na voćnjak sljedeće godine.

Ne prskati biljke pri niskim temperaturama

Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra, uz obavezno korištenje zaštitne opreme i kada je temperatura iznad 5°C. Voćke se moraju tretirati sve dok nisu potpuno mokre, zbog čega se često kaže da je voćke potrebno “okupati”. Hodžićeva preporučuje da se prskanje obavlja ujutro, odmah nakon rose, da bi se do kraja dana preparat osušio. Pri vjetrovitim vremenskim uvjetima i niskoj temeperaturi nije preporučivo tretirati voćke, niti je preporučivo prskanje pri niskim temperaturama, jer može doći do smrzavanja grana mladica, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img