13 C
Split

Objavljen je popis najčitanijih knjiga u knjižnicama diljem svijeta

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Organizacija Online Computer Library Center (OCLC), sa sjedištem u Ohiu, objavila je popis 100 najčitanijih knjiga, a podaci su prikupljeni u više od 18 tisuća knjižnica diljem svijeta. Na prvom mjestu neprikosnoveni je borac protiv vjetrenjača, bistri vitez od Manche, Don Quijote, čiju je sudbinu davne 1605. ispisao španjolski pisac Miguel de Cervantes. Na listi najčitanijih Quijoteu za vratom pušu i drugi dobro poznati klasici, djela Marka Twaina, Jane Austen, Emily i Charlotte Brontë te Charlesa Dickensa.

‘Naravno da su na popisu najčitanijih knjiga klasici’, kaže Skip Prichard, predsjednik organizacije OCLC koja stoji iza popisa najpopularnijih knjiga u knjižnicama diljem svijeta. ‘To odražava prevladavajuća kulturološka gledišta o kanonu i njegovom formiranju. Knjižničari su toga svjesni i traže načine da očuvaju i one zanemarene, manjinske i marginalizirane perspektive’, pojasnio je.

Na prvom je mjestu Cervantesov Don Quijote, izvorno ‘El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha’, odnosno ‘Bistri vitez Don Quijote od Manche’, koji je na hrvatski 1915. preveo Iso Velikanović. Slijede ‘Alisa u Zemlji čudesa’ Lewisa Carolla, potom dva djela Marka Twaina, ‘Pustolovine Huckleberryja Finna’ iz 1884. te ‘Pustolovine Toma Sawyera’ iz 1876. Na petom mjestu najčitanijih, prema popisu OCLC-a, također je pustolovni roman, ovaj put škotskog književnika Roberta Louisa Stevensona, ‘Otok s blagom’ iz 1883.

Na listi su nakon toga tri autorice; Jane Austen s romanom ‘Ponos i predrasude’, koji je kultna britanska spisateljica objavila 1813. potpisavši se samo kao ‘autor ‘Razuma i osjećaja’ (prethodnog romana iz 1811., objavljenog anonimno, odnosno u potpisu ‘Dame’) te sestre Brontë, Emily Brontë s ‘Orkanskim visovima’, objavljenima 1847. pod pseudonimom Ellis Bell, i Charlotte Brontë s ‘Jane Eyre’, objavljenom iste godine, također pod pseudonimom – Currer Bell.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img