Od 1. siječnja 2021. veća transparentnost cijena u lancu opskrbe hranom!

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nakon rasprave s državama članicama u srijedu, 11. rujna, Komisija je odlučila usvojiti mjere za uvođenje veće transparentnosti kroz poboljšano izvještavanje o cijenama duž lanca opskrbe hranom.

Nakon zabrane nepoštene trgovačke prakse i poboljšanja uvjeta za suradnju proizvođača, u svibnju je Komisija predstavila treći element za poboljšanje pravednosti u lancu opskrbe hranom: pojačano prikupljanje cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u različitim fazama duž lanca opskrbe kako bi vidjeli kako se cijene određuju, objavila je Europska komisija.

Veća transparentnost omogućit će različitim akterima donošenje informiranijih izbora i poboljšati razumijevanje formiranja cijena i razvoja trendova u prehrambenom lancu. Također može podržati bolje poslovne odluke, uključujući bolje upravljanje rizikom i poboljšati povjerenje.

Ova mjera osigurat će učinkovitije donošenje odluka

Povećavanje transparentnosti na tržištu znači pružanje više informacija o više proizvoda. Samim time dat ćemo veću ravnotežu lancu i osigurati učinkovitije donošenje odluka. Povećana transparentnost također se odnosi na pravednost: omogućavamo jednak pristup informacijama o cijenama što će donijeti veću jasnoću u funkcioniranju lanca opskrbe hranom. Dopunjena nedavno usvojenom direktivom o zabrani nepoštene trgovačke prakse, kao i poboljšanjima zakonodavstva o organizaciji proizvođača za 2017., ova će pravila ojačati ulogu poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom, što je ključni cilj Komisije“, rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Nakon rasprave u Odboru za zajedničku organizaciju tržišta, Komisija će u sljedećim tjednima usvojiti mjere koje će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine.

Koje sektore će informiranje obuhvatiti?

Iako su već dostupne značajne količine podataka o poljoprivrednim tržištima (uključujući proizvodne i potrošačke cijene, količinu proizvodnje i trgovine itd.), malo je dostupnih informacija o tržištima koja posluju između poljoprivrednika i potrošača, poput prerade hrane ili maloprodaje. To stvara asimetriju podataka između poljoprivrednika i drugih sudionika u lancu opskrbe hranom te može poljoprivrednike dovesti u značajne nepogodnosti kada posluju s drugima, piše agroklub.com.

Dogovorene mjere primjenjivat će se na sektoru mesa, mlijeka, vina, žitarica, uljarica i proteinskih kultura, voća i povrća, maslinovog ulja i šećera. Prikupljanje podataka oslanjat će se na već uspostavljene sustave i postupke, koje operatori i države članice koriste za izvještavanje Komisije o tržišnim podacima. Svaka država članica bit će odgovorna za prikupljanje podataka o cijenama i tržištima. Reprezentativne cijene izvješćivat će se kako bi se postigla ekonomičnost i ograničenje administrativnog opterećenja.

Države članice će podatke dostaviti Komisiji, koja će ih potom staviti na raspolaganje na svom poljoprivredno-prehrambenom portalu i opservatorijima tržišta EU.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img