Foto: Pixabay

Saborski su klubovi podržali izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se od 1. travnja najviša naknada plaće za drugih 6 mjeseci roditeljskog dopusta povećava s 3991 na 5654 kune.

Ipak oporba je zamjerila što zakon, umjesto resorne ministrice demografije brani državni tajnik Ivica Bošnjak.

– Gdje su zapele ostale mjere – pitala je zastupnica Mosta Sonja Čikotić.

Hrvatska je pala ispod četiri milijuna stanovnika, država nestaje u demografskom smislu, istaknuli su Hrvoje Zekanović (Hrast) i Slaven Dobrović (Most). Predložene izmjene drže dobodošlim, ali zakašnjelim, ustvrdivši da je Vlada, odnosno resorno Ministarstvo za demografiju, glede demografije napravilo – “veliko ništa”.

– Ovo je jedna u nizu mjera koje ova Vlada poduzima na demografskoj revitalizaciji, demografija je reforma svih reformi, no to je proces koji traje, rekao je HDZ-ov zastupnik Ante Babić.

– Ovo je drugo podizanje potpora u mandatu ove Vlade, s ovim izmjenama po visini potpora svrstat ćemo se u sam europski vrh, dodao je Domagoj Mikulić (HDZ) koji bi, kaže, volio da više očeva, od sadašnjih dva posto, koristi roditeljski dopust.

Saša Đujić (SDP) pozdravlja povećanje potpora, no primjećuje da su u projekcijama proračuna za iduće dvije godine zadržana ista sredstva, da se ne vidi postepeno podizanje naknada i u budućnosti.

Državni tajnik Ministarstva demografije Ivica Bošnjak dao je ‘umirujući odgovor’ – za iduće dvije godine predviđeno je povećanje od 220 milijuna kuna, ove 161 milijun kuna. Nakon 10 godina prvi put smo pristupili povećanju osnovica i prava za sve kategorije roditelja, a ovim izmjenama smo posebno targetirali zaposlene i samozaposlene, istaknuo je državni tajnik Bošnjak, navodeći da će u ovoj, u odnosu na 2016. iznos za rodiljne naknade biti povećan za 750 milijuna kuna, sa 1,9 na 2, 7 milijardi kuna.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u slijedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu. Prema Vladinu prijedlogu, od 1. travnja taj bi se se iznos podignuo za 1.663 kune i iznosio bi 5.654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci. Vlada predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci.

Zastupnici bi danas trebali raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni zakona o provedbi uredbi eu-a o prometu drva i proizvoda od drva, prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni zakona o kemikalijama te izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora I odgojnih zavoda za 2018. godinu, donosi HRT.