Site icon Dugopolje Portal

Od danas možete produžiti ili ishoditi osobnu gdje god hoćete! Ovo su detalji

Foto: Ilustracija

Kako bi smanjio gužve nastale nakon završetka pandemije, MUP je izvijestio da mijenja proceduru izdavanja osobnih iskaznica te se od sada mogu izvaditi u bilo kojoj policijskoj postaji

Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za trajanja epidemije, još uvijek veći broj njih svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica, navodi MUP u priopćenju.

Tijekom sezone godišnjih odmora velik broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.Iz tog razloga Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od danas, 24. srpnja, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta.

Na taj način će im se olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će oni s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama.

Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine, o čemu će građani pravovremeno biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

Exit mobile version