Odlazi Oliver: Održana komemoracija u HNK, u 18:50 ispraćaj na Rivi

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Danas se opraštamo od najvećeg hrvatskog pjevača Olivera Dragojevića.

Jutros je s početkom u 11 sati u HNK Split održana komemoracija za Olivera. Posljednju počast Oliveru došli su dati brojni glazbenici. Između ostalih Neno Belan, Gibonni, Petar Grašo, Mate Bulić, Tonči Huljić, Doris Dragović, Marko Tolja, Dražen Zečić, Stjepan Hauser, Severina, Giuliano, Tony Cetinski…

Komemoracija je započela pjesmom “Galeb i ja” u izvedbi Klape Contra. Nakon njih nekoliko riječi rekao je Jakša Fiamengo:

– Dragi prijatelju svi su te voljeli i danas nam je najteži dan u životu… Teško se s tobom rastajati, ali neminovnost je neminovnost. Ti si morao otići, ali ti nikada nećeš otići iz našeg srca. – rekao je između ostaloga Fiamengo.

Glazbenik Nikša Bratoš je sljedeći izašao na pozornicu rekavši:

– Sjećam se kada smo 1991. radili “Moju domovinu” bilo je jasno tko će pjesmu početi i završiti. Onaj najveći, onaj koji nas treba ujediniti. Svojim djelovanjem odavno je postao svojevrsnim dalmatinskim spomenikom. Onaj zbog kojeg su ljudi bili spremni putovati stotine kilometara samo da to vide i čuju. – rekao je Bratoš dodavši da “nije postojao autor i skladatelj koji nije težio tome da mu Oliver otpjeva neku njegovu pjesmu”.

Skladatelj Tomislav Mrduljaš pročitao je pismo koje je napisao Oliveru:

– Ostavio si neizbrisiv trag, trag u beskraju. Nisi volija izgubit, uvik si tražija revanš, a sada smo mi tebe izgubili. Posli te vražje mriže od duvana u koju si se zapleja, umisto ka da tvoj Picaferaj upalimo svitlo, mi palimo sviću. Zapivaj i zasviraj gori s našim Remijem i našim Zdenkom, a mi ćemo te doli čuvat u našim srcima. – rekao je između ostalog Mrduljaš.

Gibonni se prisjetio jedne slike otprije dvije godine:

– Oliverova kuća pored koje je konoba s jedne, a ribarnica s druge strane. Zima je, Oliver ide s familijom, u ruci kesa s ribon, stisa se, jaka je bila zima. A di je tu muzika? Ta slika je puna muzike. U njoj je i “Galeb” i “Nocturno”, a iza škura je “Cesarica” i “Moj lipi anđele” koja kuva obid za njih. To je Oliver, najslavniji, najveći, a priko mula ide smrznut. – Uz oči pune suza, Gibo mu je poručio: “Kapetane, sve ovo more samo je za te.”. Nakon Gibonnijevih riječi Klapa Cambi otpjevala je “Cesaricu”.

Komemoracija je završila dugotrajnim pljeskom i brisanjem suza sa lica. Na kraju je cijeli HNK spontano zapjevao “Vjeruj u ljubav”. Cijela komemoracija protekla je emotivno i dostojanstveno.

U popodnevnim satima od Olivera će se na splitskoj Rivi zajedno oprostiti cijeli Split, stanovnici okolnih mjesta, te svi oni koji su došli u grad pod Marjanom.

Torcida je pozvala svoje članove da se u 17 sati nađu ispred kluba navijača, te zajedno krenu prema Rivi gdje će napraviti veliki špalir od crkve sv. Frane do katamarana na gatu sv. Nikole. Katamarana na kojem će Oliver po posljednji puta, u pratnji svoje obitelji, isploviti iz svoga Splita prema svojoj Veloj luci.

ViaHRT
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img