Jučer je u kino-dvorani “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu u organizaciji Saveza KUD-ova splitsko-dalmatinske županije, čija je predstavnica kao član organizacijskog odbora Smotre bila Marijana Botić-Rogošić, uz domaćinstvo Kaštelanske udruge mladih KOMA održana Smotra dječjeg folklora Županije splitsko dalmatinske.

Smotra se već 6 godina zaredom održava u organizaciji Saveza KUD-ova Splitsko-dalmatinske županije na području županije. Posljednje 4 godine organizira se u suradnji s Kaštelanskom udrugom mladih KOMA sa sjedištem u gradu Kaštelima u okviru njihove tradicionalne kulturne manifestacije “Kaštel mali” koja se već 8 godina zaredom održava u kino-dvorani u Kaštel Sućurcu.

Na sinoćnjoj 6. županijskoj smotri dječjeg folklora Županije splitsko dalmatinske predstavilo se 6 društava, 9 sekcija i 188 dječice predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Uz naš odlični dječji folklorni ansambl KUD-a “Pleter”, sudjelovali su i 3 folklorne dječje sekcije (različitih uzrasta) KUD-a “Jedinstvo” iz Splita, zatim dječji folklorni ansambl KUD-a “Salona” iz Solina, dječji folklorni ansambl KUU “Mosor” iz Gata, dječji folklorni ansambl KUD-a “Putalj” iz Kaštel Sućurca te 2 folklorne dječje sekcije KUD-a “Ante Zaninović” iz Kaštel Kambelovca.

Sa Županijske smotre dječjeg folklora izabiru se 3 skupine koje se šalju na nacionalne smotre dječjeg folklora:

– dvije folklorne skupine koje izvode izvorne folklorne običaje zavičaja (jedna s područja zaobalja i jedna s područja priobalja / otoka) za Državnu smotru izvornog folklora “Dječje vinkovačke jeseni” koja se svake godine (posljednjih pedesetak godina) organizira u Vinkovcima,

– jedna folklorna skupina koja izvodi koreografirani dječji folklor za državnu smotru dječjeg folklora koja se svake godine (posljednjih 16 godina) organizira u gradu Kutina.

Odličan nastup djece iz KUD-a “Pleter”

Dječji folklorni ansambl KUD-a “Pleter” izveo je točku naziva “Pjesme, kolo i igre dugopoljskog kraja”, u kategoriji Kola dalmatinskog zaleđa – osnova “gluha kola”. Predstavili su se dječjim igrama kojima su naše bake i djedovi kao djeca kratili slobodno vrijeme u Mosoru čuvajući stoku. Izveli su rugalice i brojalice poput “Daj Kato, daj zlato”, “Jen, dva, tri, potukli se vratri”, igre poput “Čipe ćipunice” i “Keva”, gluvo kolo i lančano kolo “Oj divojko đinđijo”, te izvorne dječje napjeve Dugopolja.

Uistinu fantastične izvedbe naših mališana za scenu je pripremila njihova voditeljica Marijana Botić-Rogošić koja nije mogla sakriti zadovoljstvo nastupom svojih malih “Pleteraša”:

– Dječica KUD-a “Pleter” pobrala su veliki aplauz, osobito na kraju nastupa. Najveći spontani aplauz publike dobio je najmlađi član dječjeg ansambla KUD-a “Pleter”, šestogodišnji Nikola Matijević za vrhunsku izvedbu dječje igrice “Čipe čipunice”. Nastup dječice, koju osobno vodim kao njihov voditelj, mogu ocijeniti čistom peticom. Bili su vrhunski! – rekla je Botić-Rogošić.

Svi predstavnici svih skupina glasovanjem će izabrati predstavnike koji će ove godine predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju na ovim natjecanjima. Rezultati se očekuju krajem sljedećeg tjedna.

Dječja sekcija KUD-a “Pleter”

Dječja sekcija KUD-a “Pleter” osnovana je 2000. godine (svega dvije godine od osnutka samog KUD-a) i otada kontinuirano djeluje pri KUD-u “Pleter”. Okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta koji izvode izvorne dječje folklorne običaje zavičaja te uvježbavaju i folklorni program prilagođen dječjem uzrastu ostalih krajeva RH. Dječja folklorna sekcija do sada se predstavila na smotrama kao što su “Dječje vinkovačke jeseni”, “Đakovački vezovi”, “Državna smotra dječjeg folklora u Kutini”, “Međunarodnim folklornim susretima djece i mladih” u Zagrebu, smotri dječjeg folklora “Stara je škrinja otvorena” u Muću, te više puta na Smotri dječjeg kulturnog stvaralaštva u organizaciji HGM u Splitu. Dječji folklorni ansambl se predstavio i izvan granica lijepe naše, gostujući u Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo” u Subotici, Vojvodini. Svojim programom obogaćuju kulturni program KUD-a “Pleter” u okviru lokalnih manifestacija, osobito u povodu dana Općine, blagdana Sv. Mihovila.