Foto: Pixabay

Zatvor je jedna od najčešćih probavnih tegoba. Kronični zatvor može uvelike narušiti kvalitetu života, no postoje prirodne metode koje pomažu, a svode se na regulaciju prehrane i kretanje. Donosimo pet sokova koji će vas osloboditi zatvora.

Sok od šljiva

Obiluje topivim vlaknima i sorbitolom koji su učinkoviti kod zatvora, a odličan je i izvor vitamina C te željeza. Kada nije sezona šljiva, pomoći će tradicionalno se i koriste kao rješenje za zatvor) suhe šljive. Njih možete natopiti u vodi preko noći pa ujutro jesti.

Sok od ananasa

Ananas sadrži enzim bromelain koji reducira napuhnutost, grčeve u trbuhu i olakšava zatvor tako što rastvara stolicu i tjera je prema van. Ovo voće obiluje vlaknima što je također bitnno kod rješavanja problema s probavom, donosi RTL.hr.

Sok od limuna

Ovaj sok ima brojne zdravstvene benefite, a kada ga koristimo za probleme sa zatvorom, treba ga piti mlakog. U čašu mlake vode iscijedite sok polovice limuna i pijte redovito, najmanje jednom dnevno, najbolje nakon obroka. Iako je kiseo, limun alkalizira organizam i opskrbljuje ga vitaminom C.

Sok od naranče

Naranče obiluju vlaknima koji daju volumen stolici i stimuliraju crijeva da ju izbaci van. Citrusno voće kao što su limun, grejp ili naranča sadrže flavonoide naringenine koji donose ekspresno olakšanje kod zatvora.

Sok od kruške

Sok od kruške još je jedna sjajna opcija za oslobađanje od zatvora. Ovo voće bogato je vitaminima, sadrži vlakna i značajnu količinu sorbitola. Sok od kruške preporučuje se čak i djeci koja pate od probavnih problema.