19/06/21

Poboljšajte svoj vrt bez velikih ulaganja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da uštedite novac, prostor i dragocjeno vrijeme te poboljšate svoj vrt.

“Uradi sam” pH test

Ponekad je tlo previše kiselo ili lužnato i mora se mijenjati kako bi omogućili rast pojedinim biljkama. Neki ljudi plaćaju laboratorije kako bi saznali pH tla, ali to možete napraviti sami sa sastojcima iz kućanstva. Pomiješajte šaku zemlje s vodom kako biste napravili blato i ulijte bijeli ocat na njega – ako se počne pjeniti, tlo je alkalno (pH iznad 7). Ako se ništa ne dogodi, napravite novu svježu mješavinu zemlje i vode i dodajte sodu bikarbonu – ako se pojave mjehurići, tlo je kiselo (pH ispod 7). Ako se i dalje ne događa ništa, tlo je neutralno (pH je 7).

Do presadnica pomoću kartona od jaja

Umjesto da upotrijebite jednokratne plastične ili kartonske posude za presadnice u proljeće, jednostavno spremite svoje kutije od jaja (možete odrezati poklopce). Rupe za jaja su idealne veličine za presadnice – napunite ih sa zemljom i posijte unutra što želite. S vodom budite štedljivi; karton će apsorbirati vlagu i spriječiti prebrzo sušenje zemlje, piše Modern Farmer.

Jeftino navodnjavanje pomoću boca

Jedna od prednosti kupovine soka ili piva u plastičnim bocama je da ćete imati sve materijale koji su vam potrebni kako bi vaš vrt bio navodnjavan kada niste u mogućnosti zalijevati – bez ulaganja u jedan od onih skupih, složenih sustava navodnjavanja. Jednostavno izbušite malu rupu u čepu, napunite bocu vodom i stavite je naopako u tlo. Voda će curiti iz boce vrlo sporo, kroz nekoliko dana do najviše tjedan dana. Planirajte oko jednu bocu uz svaku biljku (papriku, rajčicu, krastavce).

Iskoristite stare ljestve

Uzgojite više biljaka na terasi ili balkonu na kojem imate manje prostora tako da upotrijebite stare ljestve. Jednostavno je: položite daske vodoravno preko svakog para prečki. Stavite širinu daske na prečke koja vam odgovara. Možete usmjeriti jednu stranu ljestvi prema jugu za biljke koje vole sunce, a drugu prema sjeveru za ljubitelje hlada.

Reciklirano “zvono”

Sigurno se pitate o kakvom zvonu se radi? Riječ je o starom francuskom pojmu zvonolikih staklenih ograda postavljenih na pojedinačne biljke kako bi ih zaštitili od hladnog vremena. Možete napraviti svoju verziju s bilo kojim velikim posudom ili bocom, bilo staklenom ili plastičnom, sve dok je čisto i prozirno. Ili iskoristite prozirnu plastičnu vrećicu za izradu mini staklenika za više biljaka u proljeće, tako da ih ne zatekne kasni mraz, piše agroklub.com.

Kako koristiti “zvona” u vrtu, pogledajte u videoprilogu (Youtube/Sikana English):

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Obljetnice: Na Crnom potoku u okolici Našica partizani su okrutno ubili oko 1600 Hrvata

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Našica danas je na Spomen – području Crni potok tradicionalno održana komemoracija kojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img