Počeli su izbori za hrvatske zastupnike u Europski parlament

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U Hrvatskoj se održavaju izbori na kojima će se birači opredijeliti za 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

U Hrvatskoj će se moći glasovati na 6360 redovitih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci. Glasuje se na “listićima” s 33 liste i 396 kandidata. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se zatekne izvan prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja podnio zahtjev mjerodavnom tijelu državne uprave.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles, znat će se nakon 23 sata. Podatke o odazivu DIP će objaviti u podne i u 17 sati.

Glasovanje bez valjane osobne iskaznice

Građane koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave upućuje da mogu  glasovati uz predočenje potvrde za glasovanje. Potvrde danas izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda ovlaštenih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona.

Osim u Hrvatskoj 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa ima 3.832.000 birača

Pravo glasa na izborima ima 3.832.000 birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira razmjernim sustavom uz mogućnost preferencijskog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje 10% glasova koje je osvojila njegova lista.

Posebnost ovih izbora – projekt eIzvodi do unapređenja izbornog postupka

Na svim biračkim mjestima u Orahovici, Makarskoj, Svetoj Nedelji, Varaždinu i Vukovaru te općini Bukovje provodi se pilot projekt eIzvodi kojim se nastoji provjeriti mogućnost unapređenja izbornog postupka.
Birače koji dođu na glasovanje, članovi biračkog odbora evidentirat će putem eIzvoda, dakle ne samo u papirnatom, odnosno u pisanom izvatku iz popisa birača. Nedjeljno testiranje tog projekta, nastavak je prakse započete prije dvije godine, kada je eIzvodi  testiran na redovnim lokalnim izborima, potom na prijevremenima u Iloku te u općinama Milna i Muć. Dosadašnja su iskustva pozitivna. Potvrdilo se, naime, da taj sustav omogućuje bržu evidenciju izašlih birača, bržu provjeru činjenica iz registra birača, mogućnost unosa rezultata glasovanja u informatički sustav na samom biračkom mjestu, bržu statističku analizu birača po dobi, spolu, vremenu izlaska na biračko mjesto itd, piše HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img