19/06/21

Početkom tjedna dašak zime, u nastavku proljetno vrijeme

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

I dok je olujna i orkanska bura tijekom vikenda, napose u subotu, kada je mjestimice bila i rekordna, prouzročila mnogobrojne probleme i materijalnu štetu, u Italiji čak i ljudske žrtve, osjetan pad temperature tijekom vikenda samo je malo smanjio diljem Hrvatske pozitivno odstupanje srednje temperature dosadašnjeg dijela veljače. Posljednji će njezini dani to odstupanje još malo povećati pri čemu će oborina većinom izostati pa se već sada mogu potvrditi prognoze iznadprosječno tople veljače, te uglavnom relativno suhe, osim u Istri, Rijeci i dijelu Gorskog kotara, gdje je ukupna količina oborine veća od prosječne, ponajviše zbog obilnije kiše na početku veljače, kada su ponegdje, primjerice u Pazinu i na zračnoj luci Pula – izmjerene za veljaču rekordne dnevne količine oborine.

Dašak zime osjećat će se i tijekom ponedjeljka, pa i u utorak ujutro, kada će već danju, te posebice u nastavku tjedna biti ponovno iznadprosječno toplo, kao da je već proljeće.

Pritom će do srijede još puhati bura, ali samo ponegdje s olujnim udarima, uglavnom u ponedjeljak i srijedu, a u četvrtak i petak velika je vjerojatnost juga i jugozapadnjaka, uz koje će i tlak zraka biti u padu, pa će se od nedjeljnih, u sjevernim hrvatskim krajevima i više od 1040 hPa, u petak vjerojatno spustiti na oko 1010 hPa.

Osim sunčanog vremena bit će i prolaznih naoblačenja, tijekom kojih su mjestimice moguće slabe oborine, u prvom dijelu ponedjeljka na kopnu “čak” i poneka snježna pahulja, a najvjerojatnija je kiša u većini Hrvatske u petak.

Ponedjeljak – na kopnu moguće slabe oborine, na Jadranu slabija bura, ali…

Bure će još biti i na srednjem Jadranu, mjestimice jake s olujnim udarima, uglavnom do sredine dana. More pritom umjereno valovito i valovito, u smirivanju poslijepodne i navečer. Prevladavat će sunčano i malo toplije nego u nedjelju.

I na krajnjem jugu Hrvatske većinom sunčano, iako uz nešto više oblaka nego u nedjelju, te uz najvišu dnevnu temperaturu od 9 do 13 °C. Ujutro pak u dolini Neretve i u Konavlima temperatura može biti i niža od 0 °C. Bura će oslabjeti prema kraju ponedjeljka, no u prvome dijelu dana još na udare ponegdje može biti jaka pa i olujna.

U nastavku tjedna većinom suho i toplije, još ponegdje uz buru, od četvrtka jugo…

“U utorak u unutrašnjosti prolazno više oblaka, uz mogućnost za mjestimičnu slabu kišu ponajprije u Slavoniji. Od srijede sunčanije, no uz povećanu vjerojatnost za pojavu magle, posebice u četvrtak. Temperatura će zraka još porasti, a uz naoblačenje s kišom u petak će se malo sniziti.

U petak je mjestimična kiša vjerojatna i na Jadranu. Do tada će prevladavati sunčano, u srijedu s promjenljivom naoblakom pri čemu samo rijetko može pasti i vrlo malo kiše. Puhat će slaba i umjerena bura, u srijedu ponegdje moguće i jaka, a prema kraju četvrtka zapuhat će jugo, kojega će biti i u petak.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img