Foto: Screenshot HRT

Berto Šalaj, politolog blizak GONG-u, u emisiji “U mreži Prvog” jutros je istaknuo kako ulazimo u neobičnu kampanju i da nas čekaju rezultatski neizvjesni izbori, a komunikologinja Nikolina Borčić kazala je kako vjeruje da će se i u kampanji nastaviti verbalni okršaji. 

U subotu je i službeno počela izborna kampanja. Što bi moglo biti presudno za dobivanje glasova birača – programi ili odabir između HDZ-a ili Rijeke pravde – Plenkovića ili Milanovića? Kako bi se taj dvoboj, ali i kampanja mogli odraziti na izlaznost birača? Na ta pitanja “U mreži Prvog” odgovarali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić.

Berto Šalaj ističe kako ulazimo u neobičnu kampanju te se nalazimo u vrlo neobičnoj situaciji.

– Imamo situaciju da jedan politički akter, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, otvoreno krši Ustav, otvoreno krši upozorenje Ustavnog suda, što samo po sebi nije dobro i moglo bi nas odvesti u neke pravce koje nisu dobri za hrvatsku demokraciju, ali, s druge strane, taj je njegov ulazak u političku borbu je zaista ove izbore u smislu ishoda, u smislu rezultata, učinio neizvjesnim. 

Mi vidimo istraživanja javnog mijenja, koja pokazuju da se ta razlika između HDZ-a i SDP-a smanjila i da nas čekaju rezultatski neizvjesni izbori, rekao je Šalaj i dodao kako Plenković i HDZ žele zbog toga još više govoriti o svojim postignućima, a druge strane, Rijeke pravde našu situaciju pokušavaju predstaviti kao jednu izvanrednu situaciju, rekao je.

Berto Šalaj

Spomenuo je i pojam “treće republike” koju Milanović spominje.

– Milanović je zapravo jedan prazni označitelj za sve one koji su nezadovoljni stanjem, koji su frustrirani, koji misle da je Hrvatska država nepravda, i onda u njega upisuju različita značenja. Mi tek trebamo čuti što je to “treća republika”. S druge strane, predsjednik SDP-a o konkretnim potezima ne govori. Očekujem da ćemo se nastaviti kretati u tom smjeru. Da će HDZ pomalo paradoksalno više htjeti govoriti o javnim politikama, što su napravili, zašto je važna stabilnost da još nastave te svoje poteze, programe i javne politike. A da će s druge strane ova koalicija Rijeke pravde insistirati na tome da je najprije bitno srušiti HDZ, osloboditi državu, a onda ćemo u programima javnim politikama već razgovarati po putu, rekao je Šalaj.

Borčić: Napetost privlači birače, ali ima i ona svoje granice

Borčić je kazala kako vjeruje da će se u kampanji nastaviti verbalni okršaji i da i dalje očekuje “grubo međusobno uništavanje vjerodostojnosti”. Što se tiče privlačenja birača, kaže kako ih napetost koja se trenutno događa privlači, ali da ima i ona svoje granice.

– Ako se pretjera s takvom retorikom, da se samo i isključivo se vrti oko dva brda i oko toga tko je loš u toj cijeloj priči, mislim da to građane može i ponovno udaljiti od motivacije izlaska na izborni dan na birališta, rekla je.

– Različite vrste građana privlače različite vrste stvari, rekao je Šalaj i dodao kako premijer Plenković pokušava “ignorirati” predsjednika Milanovića.

Naveo je kako najnovija istraživanja javnog mijenja pokazuju da za jedan dio građana pojava Milanovića na političkoj sceni je neki poticaj da izađu na izbore.

Šalaj: Građani u Milanoviću vide izlaz

– Ne razmišljaju oni previše o programima i javnim politikama, jer Milanović ništa od toga nije ni ponudio, ali istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je njegov rejting među građanima ipak veći od rejtinga SDP-a. Građani su osjetili da bi s njegovom pojavom na političkoj sceni moglo doći do rušenja HDZ-a. To su prije svega građani nezadovoljni, frustrirani sa situacijom u Hrvatskoj. I oni u Milanoviću vide “izlaz” unatoč kršenju Ustava i unatoč retorici kojom se on koristi. Oni misle da je to dobar put kojim Hrvatska treba ići. Njima je važnija šansa da ovi izbori budu neizvjesni, nego neki budući programi i javne politike, kazao je Šalaj.

Neugodna situacija Ustavnog suda

Ustavni sud je trenutno u vrlo neugodnoj situaciji, izjavio je Šalaj i rekao kako su oni izdali upozorenje koje Zoran Milanović direktno krši.

Rješenje Ustavnog suda bi moralo doći prije izbora. Ustavni sud bi se morao odvažiti na vrlo hrabar potez, a to je da poništi odluku o raspisivanju izbora. Time bi mi ušli u jedno razdoblje velike političke i ustavne krize. U krajnjoj liniji, predsjednik je onda opet na potezu, on raspisuje nove izbore. Ova situacija, da bi Ustavni sud poništio rezultate već održanih izbora, je, po mom sudu, nešto što ćemo teško vidjeti. Morale bi se tu dogoditi tijekom izbornog procesa, izbornog dana, ogromne nepravilnosti da se Ustavni sud odluči na taj potez. Ja to ne očekujem, rekao je.

Ponovio je kako je ovo vrlo neugodna sitiacija za Ustavni sud.

– Zoran Milanović je najavio gašenje Ustavnog suda kada je rekao da mi “možemo i bez Ustavnog suda”. To je nešto o čemu moramo raspravljati kao politička zajednica. Možemo li bez Ustavnog suda? Što to znači? Sada ćemo se, naravno, fokusirati na ove izbore i ponašanje Ustavnog suda. No, oni su u jako nezavidnoj situaciji, jer s jedne strane bi morali reagirati na kršenje Zorana Milanovića, a s druge strane taj manevarski prostor im je vrlo malen, ističe Šalaj.

Komunikologinja Nikolina Borčić ističe kako Ustavni sud u svojoj odluci nije bio najprecizniji i da nisu bili jasni u komunikaciji.

– U upozorenju, ako gledamo samo tekstualno, piše da ne smije reći da je kandidat. On ne izgovara: “Ja sam kandidat”, nego kaže: “Ja sam budući premijer”. Dakle, tu su malo trebali biti precizniji. Kad niste precizni, onda sami sebi zapravo komplicirate situaciju, ako i kad želite djelovati, rekla je Borčić.

Koliko Zoran Milanović može zadržati birače lijevoga centra?

– Što se tiče komunikacije, njegova komunikacija je cijelo vrijeme takva, samo je sad pojačana i grublja, a to može odbiti dio glasača. Ali, jednako tako može odbiti i to što nitko izrekom nije rekao hoće li ići s desnicom ili neće, dakle s Domovinskim pokretom ili neće, kazala je i dodala kako ova dva tjedna mogu iskoristiti da odvlače pažnju na neke druge teme, a da ostanu neodgovorena ključna pitanja.

– Ja vjerujem da bi svaki glasač SDP-a volio znati koje stranke su ozbiljni potencijal za pregovaranje, rekla je.