Poljoprivredna prognoza: Topao listopad – mrzla veljača?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Proteklih sedam dana stvarno smo uživali u ugodno toplim danima. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 24℃, na zapadu 26℃, uzduž Jadrana 27℃, a na istoku Hrvatske i do 29℃.  No, jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Gospiću, ali i u Pazinu te u Slavonskom Brodu na -1℃, a u Varaždinu i na -4℃. I zato je staklenike i plastenike trebalo noću zatvarati, a cvijeće osjetljivo na niske temperature zraka prekrivati. Vrijedno je istaknuti kako je akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila manja od prosjeka za ovo doba godine. Tlo je na zapadu i istoku bilo uglavnom, a samo u gorju te ponegdje uzduž Jadrana, vrlo vlažno.

Naime, ukupno je na istoku Hrvatske palo 11 do 24 mm, zapadu 9 do 24, gorju 33 do 42 mm, a uzduž Jadrana 18 do 68 mm oborine. Priprema tla za sjetvu, ali kombajniranje ratarskih kultura, moglo se obavljati.

Već od petka dani će u cijeloj zemlji biti suhi te topliji, a djelomično i sunčani. Na kopnu će najtoplije biti u nedjelju kad očekujemo da će dnevna temperatura narasti do 20℃. Uzduž Jadrana najtoplije će biti u subotu jer će dnevna temperatura narasti do 23℃. No, akumulacija topline u cijeloj zemlji do ponedjeljka će biti jednaka, a tek ponegdje neznatno viša od prosjeka za ovo doba godine.

U petak te u subotu tlo će još uvijek biti vlažno, a to zaći da će traktori i kombajni teško ulaziti na oranice. Vjerujemo kako se tijekom ranih jutarnjih sati minimalna temperatura zraka neće spuštati ispod točke smrzavanja, pa pojavu mraza ne očekujemo. Uzgajivači cvijeća na otvorenom ne moraju se bojati da bi cvijeće tijekom jutarnjih sati moglo stradati.

Vrijedno je istaknuti kako će i maslinari u Istri te uzgajivači agruma na jugu Dalmacije berbu u danima vikenda obavljati po suhom i sunčanom vremenu.

Jedna od brojnih pučkih izreka kaže: “Topao listopad – mrzla veljača“. No, kako prvih deset dana ovog mjeseca nije bilo toplo, možda i veljača ne bude mrzla.

Izvor: agroklub.com/Dražen Kaučić

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img