23/06/21

Poljoprivredna prognoza: Više temperature, ranije berbe

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prije sedam dana produkti prognostičkih modela najavljivali su vrlo loše vrijeme u danima proteklog vikenda. I zato, naše prognoze za obavljanje radova nisu bile ni malo lijepe. No, što smo se više približavali vikendu vremenske prognoze bile su sve povoljnije.  Oborine je ipak ponegdje bilo, ali ne u količinama koje bi prekidale tijek poljodjelskih radova.

Od 4. do 10. rujna ukupno izmjerene količine oborine kreću se na istoku zemlje od 2 mm (Osijek) do 43 mm (Daruvar), sjeverozapadu od 6 mm (Križevci) do 24 mm (Varaždin), u gorju od 1 mm (Gospić) do 35 mm (Parg), Istri 1 mm (Poreč) do 18 mm (Pula), te u Dalmaciji od 1 mm (Dubrovnik do 32 mm izmjerenih u Kninu.

Maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 27ᵒ C (Gospić), na sjeverozapadu zemlje 28ᵒ C (Bjelovar), na istoku i u Istri 29ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 31ᵒ C. I zato, sadržaj šećera u bobicama sorata vinove loze kasnije epohe dozrijevanja nije prestajao rasti. Povrtlarske kulture ove godine bit će ubrane ranije nego što smo na to navikli. Kako je povrće ponegdje već i ubrano, spremanje zimnice je u tijeku. Ljubitelji šljiva uživaju u obilnom rodu, pa se ljubitelji pića, te džema, ali i kompota s pravom vesele.

Do četvrtka će dani u cijeloj Hrvatskoj biti suhi, sunčani, a ponegdje i vrući.  Svi planirani poljodjelski radovi moći će se obavljati ne razmišljajući da će nam eventualni pljusak pokvariti raspoloženje. Očekujemo da će maksimalna temperatura zraka u kontinentalnom dijelu Hrvatske narasti do 28ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 30ᵒ C. Dakle, pojava vrućih dana još uvijek nije prošla. Vrijedno je istaknuti kako će se minimalna temperatura zraka u Dalmaciji spustiti na samo 20ᵒ C, što znači da će i noći biti tople. Ne zaboravimo kako je pri spomenutim temperaturama zraka gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije velik, te je tlo i dalje uzduž Jadrana vrlo suho.

Nakon suhih i vrućih dana u četvrtak očekujemo porast naoblake, a uzduž Jadrana krajem dana ponegdje i oborine. U petak na sjevernom Jadranu, gorju, te na sjeverozapadu Hrvatske očekujemo oborine. Može i zagrmjeti, ali i pasti pokoje zrno tuče. Tijekom subote oborine će prestati, iako još uvijek postoji mogućnost za njihovu pojavu na prostoru istočne Hrvatske, te uz Jadran.

Očekujemo kako će se u nedjelju razvedriti.  Oborine ne očekujemo. Vrijedno je istaknuti kako će dani vikenda biti hladniji u odnosu na dane sredinom tjedna. Vjerujemo kako se poneki od nas tome vesele. Vrućih nam je dana već pomalo dosta, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img