POPIS 2021.: U Hrvatskoj gotovo 400.000 ili 10% manje nego prije deset godina. Ima nas 3,88 milijuna

0
Foto: dugopolje.org/ilustracija

Hrvatska ima 3.888.529 milijuna stanovnika, pokazuju prvi rezultati Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. kojeg je tijekom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS).

‘Digitalizacija popisa u prvoj fazi pokazala se kao velika prednost u novonastalim epidemiološkim okolnostima. Tu je mogućnost iskoristilo više od 40000 stanovnika. Ovo je najsloženije statističko istraživanje. Kvalitetno planiranje i odlučivanje može se provoditi samo temeljem statističkih podataka’, kazala je u uvodu šefica DZS-a Lidija Brković.

‘Uvijek kažemo da je popis najbogatiji izvor podataka neke države i načinu kako njeni stanovnici žive. Napomenula bih da su svi podaci službena tajna i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe. Popis je obuhvatio područje RH i ne odnosi se na iseljeništvo.

U prvoj fazi građani su se samostalni popisali, sebe i članove svojeg kućanstva. U drugoj fazi popisa na terenu je popisivalo gotovo 8000 popisivača koji su uz pomoć elektroničkih uređaja popisale sve one jedinice koje to nisu obavile samostalno u prvoj fazi. Na popisu je angažirano gotovo 95000 sudionika, najveći broj odnosio se na popisivače.

Prema prvim rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.880.529 stanovnika.

Broj kućanstava smanjen je za 5,31 posto, a broj stambenih jedinica povećan je za 4 posto. Ako pogledamo podatke po županijama, vidimo da je najmanji pad u Gradu Zagrebu, Zatim u Dubrovačkoj županiji te u Zadarskoj županiji. Najveći pad bilježi vukovarsko srijemska županija, gdje je broj stanovnika smanjen za 35000 stanovnika.

Što s tiče broja kućanstava na razini RH, on također bilježi pad veći od 5 posto. Najmanji pad broja kućanstava bilježi se u Gradu Zagrebu, gdje iznosi -0,2 posto.

Broj stanova je povećan gotovo u svim županijama i najveći broj je zabilježen u Šibensko-Kninskoj Županiji. Pad broja stambenih jedinica zabilježen je u četiri županije, a najviše u sisačko-moslavačkoj županiji.

Anita M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here