18/06/21

Potpisi za referendume ipak nisu skupljeni

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ministar uprave Lovro Kuščević tvrdi kako nema uvida u ono što radi APIS te kako ne zna otkud dolaze informacije o nedostatnom broju potpisa, saznaje vecernji.hr.

APIS je završio provjeru potpisa koje su prikupile referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, a iz dobro obaviještenih izvora danas se moglo čuti kako ni jedna ni druga inicijativa nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma na zahtjev birača.

Kako doznaje vecernji.hr, u potpisnim knjigama bilo je i imena umrlih, a neki su potpisivali i višekratno.

Kad je riječ o inicijativi “Istina o Istanbulskoj”, APIS je utvrdio da je dio potpisa prekopiran s lista iz 2013., kada su prikupljani potpisi za referendum o ustavnoj definiciji braka.

Ministar uprave Lovro Kuščević tvrdi, međutim, kako nema uvida u ono što radi APIS te kako ne zna otkud dolaze informacije o nedostatnom broju potpisa.

– Podatke nemam jer mi povjerenstvo još nije dostavilo izvješće, a kada ga dobijem, objavit ću podatke – poručuje Kuščević.

Očekuje da će izvješće biti gotovo do sredine idućeg tjedna.

Obje inicijative potpise su prikupljale u svibnju, a Saboru predale u lipnju. Inicijativa “Narod odlučuje” potpise je prikupljala za dva odvojena referendumska pitanja. Prvo se odnosilo na korjenite izmjene izbornog sustava, a drugo na zabranu manjinskim zastupnicima da odlučuju o proračunu i povjerenju Vladi. Za izmjenu izbornih pravila Saboru su predali 405.342, a za drugo 407.469 potpisa. “Istina o Istanbulskoj” donijela je, pak, potpisne knjige sa 377.635 potpisa.

I jedna i druga inicijativa tvrdile su, dakle, da imaju više nego od dovoljnih 374.740 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma na zahtjev 10 posto birača, no obje su se našle pod kritikama dijela javnosti, ali i članova Vlade, da su odugovlačile s predajom potpisa i sumnjama da su potpisi naknadno nadopisivani.

Inicijative su takve komentare žestoko odbijale, optužujući Vladu za opstrukciju narodne volje, a situaciju je dodatno podgrijala Kuščevićeva odluka da ne dopusti da nazočnost njihovih promatrača provjeri potpisa u APIS-u nazoče i promatrači inicijativa.

Za provjeru potpisa APIS je dobio rok od 45 dana, koji ističe 18. listopada, no posao su očito dovršili ranije. Sada predstoji očitovanje povjerenstva koje je imenovao ministar uprave, a koje će, između ostaloga, odlučiti što s potpisima koji su u APIS-u dobili status “spornih”, poput onih koje su nečitko napisani ili kod kojih, primjerice, prezime odgovara OIB-u, a ime ne i sl. Iz dviju inicijativa ne žele komentirati neslužbene informacije, no poručuju kako su sigurni da potpisa ima dovoljno, zaključuje vecernji.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Borić o imenovanjima u Upravi Holdinga: Napravili smo pogrešku jer nismo znali

Saborska zastupnica Rada Borić gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala imenovanja u Upravi Holdinga. Podsjetimo, Tomašević...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img