Predsjednik: Aleksandra Zec je ubijena u pljački, hrvatska država nema veze s tim

0
Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović  na Pantovčaku je održao  press konferenciju nakon što je odlikovao Jadranku Kosor. Komentirao je izjave o Aleksandri Zec koje su naišle na burne i vrlo različite reakcije u javnosti. Od odobravanja do osuda koje su  kulminirale pismom 18 ljevičarskih udruga.

“Žrtva broj jedan je Mihajlo Zec, ali hrvatska država nema veze s tim”, rekao je Milanović.

“To je bila pljačka koju su izveli petero hijena rata. Moje pitanje glasi je li to nakon 30 godina razlog za flagelanstvo ili svake godine hrvatska politika treba priznavati neki svoj veliki grijeh. Ni politika ni Tuđman ni Šeks nemaju veze s tim, a Šeks je tada davno rekao da ga je sram propusta pravosuđa. Što je još potrebno?

To je moralno kamatarenje u kojem neki ljudi sustavno sudjeluju. Koliko god puta da kažeš ‘žao mi je’, nije dovoljno”, rekao je.

“Pupovac i ostali su morali kamatari”, rekao je.

“Hoćete da oduzmem odlikovanja tima koji su počinili zločine”, pitao je Milanović, na što mu je novinar N1 rekao da je to već napravio predsjednik Mesić.

“Nema šanse da bi u ovom trenutku čak ni Plenković, koji sad ima važnog posla u Ukrajini, vjerojatno dogovara transfer hrvatskih vojnika, niti on, imali bilo kakav problem da se onih koji su krivi, onaj Suljić je bio najniži obliko života.. da bi netko u Hrvatskoj ili ja ili Cvitan ili Bajić izbjegavali tu odgovornost, to je retorika Centra za mirovne studije”, rekao je.

“Oni su odmah priznali ubojstva na policiji. Treba li se država stalno lupati po leđima s bičevima da bi isprali nečiji grijeh. Da, ubijeno je 400 djece, u Brodu su ih ubijali minobacačima”, rekao je Milanović.

“Želim se konačno obračunati s fikcijom da je svaka žrtva ista. Nije. Neke žrtve, po mišljenju svakih ljudi, imaju poseban status. Na ovakav način žrtve ne možemo izdvajati, ovo je previše. Postoje stotine žrtava po kojima se ne zovu ulice u Beogradu. Mala djeca su ubijana u Srijemu, koja žrtva ima prednost. Idem u Grubore, vlastitom voljom. I onda Pupovac tadašnjem zapovjedniku Sačiću u saboru rekao da se on izvukao”, rekao je.

“Idem u Varivode ali ne vidim Pupovca i ove moralne kamatare da su tamo zbog civila koji su hrvatske nacionalnosti. Ako ja moram tim moralnim kamatarima objašnjavati zašto to govorim. Ne možemo funkcionirati po logici da su ‘Srbi u Hrvatskoj koji su se pobunili’, tu ne mislim na Mihajla Zeca, da su divni ljudi”, rekao je.

“Ja nisam pričao rasističke viceve o Srbima ni danas ni 1991. ni 1995”, dodao je.

“Vidim da ta samozvana ljevica šute na temeljno kršenje ljudske slobode i to brutalno. Gdje je tu ljevica? To je bio moj poziv”, rekao je.

Govorio je i o Srebrenici.

“Jeste primijetili što se dogodilo u parlamentu BiH u Sarajevu? Tzv. srpska strana i hrvatska su htjele ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku. Zašto bi oni to radili? Ja sam to bezbroj puta nazvao genocidom. Ali istina je da ta su zbog međunarodne zajednice prihvatili prijedlog da tu odluku ukinu da bi donijeli novu odluku istog sadržaja jer srpska strana, koju potpuno razumijem, ima problema s kolonijalnim upravljanjem BiH”, rekao je.

“I tu su im hrvatski predstavnici dali ruke. Kažem ti, prijatelju, evo ti 100 kuna i onda zovem policiju jer si mi ukrao 100 kuna. Samo time sam bio motiviran kad sam govorio o Srebrenici jer imamo posla s ljudima koji lažu, kradu.

Džaferović je bio hostesa mudžahedinima, to je stari udbaš. Žao mi je što je Čović na to nasjeo, a opet mi nije žao. Netko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima – jok”, rekao je.Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here