Predstavljene potpore za poduzetnike Splitsko-dalmatinske županije

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U dvorani Splitsko-dalmatinske županije održana je konferencija za novinare na kojoj je župan Blaženko Boban sa svojim suradnicima predstavio županijske programe za poduzetnike, donosi Ferata.hr.

Uz župana Bobana predstavljanju su nazočili pročelnik Odjela za gospodarstvo Anđelko Katavić i voditelji programa Damir ČarićAnđelka Vuković i Katarina Šuta.

Župan Blaženko Boban istaknuo je kako su u cijelosti razradili gospodarski program Splitsko-dalmatinske županije i kako su po tome prva županija u Republici Hrvatskoj. Gospodarske mjere podijeljene su u tri područja – poduzetništvo, poljoprivreda i ruralni razvoj te energetika i inovacije. Za sve to se, kaže župan Boban, planira izdvojiti 35 milijuna kuna.

Župan Boban danas je javnosti predstavio četiri programa, odnosno mjere za poduzetnike za koje je osigurano 11,5 milijuna kuna. Naglasio je kako je cilj ovih potpora financijski poduprijeti razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta. Tako je za poduzetnike početnike pokrenut Program potpore osnivanja malog gospodarstva, gdje će poduzetnici za prijavljeni program moći dobiti od 20 tisuća do 50 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 15. svibnja, a po prvi puta za korisnike čiji je većinski vlasnik osoba s invaliditetom, za žene poduzetnice i za tradicijske obrte dobivaju se i dodatni bodovi.

Župan Blaženko Boban posebno je naglasio mjeru Kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva koja je namijenjena svim poduzetnicima. Za ovu mjeru osigurano je 6,5 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do utroška sredstava.

– “Minimalan kredit kojeg poduzetnik diže je 200 tisuća, a maksimalan 5 milijuna kuna. No, ono što je mjera je subvencioniranje kamata koje će Županija subvencionirati pa će korisnika ta kamata doći svega od 0,7 do 1,2 posto. Moram reći da smo već potpisali ugovore s 12 banaka, gotovo sve koje funkcioniraju na području Splitsko-dalmatinske županije i nadam se će te mjere zaista uroditi plodom” – kazao je župan Blaženko Boban.

Predstavljajući mjeru Jačanje poduzetničkih kompetencija, župan Blaženko Boban kazao je kako pravo na potporu ostvaruju poduzetničke potporne institucije osim onih čiji je osnivač ili većinski vlasnik Splitsko-dalmatinska županija, a najviši ukupno odobreni iznos potpore je od 50 do 100 tisuća kuna, ovisno o tome kojoj skupni indeksa razvijenosti pripada jedinica lokalne samouprave u kojoj je sjedište korisnika. Pravo na potporu ostvaruju i poduzetničke potporne institucije, strukovne i druge udruge, visoka učilišta, znanstveni instituti i organizacije za organiziranje međunarodnih konferencija i stručnih skupova na temu suvremenih tehnologija, a može se dobiti do 50 tisuća kuna prihvatljivih troškova po konferenciji.

Četvrta mjera je Poticanje gospodarskih zona kroz koju će jedinice lokalne samouprave moći povući do 2 milijuna kuna, a kriteriji za odobravanje sredstava su neaktivne poduzetničke zone, zone u inicijalnoj aktivaciji, srednje aktivne zone i potpuno aktivne zone.

Župan Blaženko Boban kazao je kako prve efekte ovih mjera očekuje već za godinu dana.

– “Očekujemo da neće ostati jedina varijanta mladim građanima da uzimaju osobnu i idu preko granice nego će se zainteresirati preko ovih mjera. Otvorili smo i posebnu web stranicu za edukaciju, poduzetnike, mlade poduzetnike, za poticanje inkubatora, poduzetničkih centara i niz drugih segmenata, učilišta i svih onih koji mogu doprinijeti razvoju gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta i novih investicija na području naše županije” – zaključio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

SourceFerata.hr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img