13 C
Split

[VELIKA GALERIJA] Prepuno emocija na otvaranju obnovljene škole u Kotlenicama

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Jučer je u Kotlenicama, u vrlo svečanom i emotivnom tonu, otvorena renovirana područna Osnovna škola Kotlenice. Škola je to na kat sa jednom učionicom u prizemlju, te na katu prostorijom koja služi kao dvorana, iako se u trenutku može pretvoriti u drugu učionicu. Naravno, oba kata imaju i potpuno nove sanitarne čvorove.

Ponosni i oduševljeni na svoju novu i vrlo lijepu školu su svi mještani Kotlenica i susjednih Smajića, čija djeca pohađaju Kotleničku školu iako službeno pripadaju općini Omiš. Otvaranje škole posjetile su sve generacije, od najstarijih, preko roditelja pa naravno i sama djeca.

Nakon što je ravnatelj škole prof. Željko Šparmajer uputio pozdrave svima prisutnima, prepustio je riječ učiteljici OŠ Kotlenice, Marijani Rogošić, koja je rekla:

– Iako sam trenutno na porodiljnom dopustu, imala sam žarku želju ovaj veliki trenutak podijeliti sa vama i biti ovdje jer tu i pripadam. Zahvalnost i sreću koju osjećam povodom ovog velikog događaja teško je uobličiti riječima. Želim još jednom naglasiti smisao i razlog ovoga današnjega projekta. Nalazimo se u centralnoj zgradi Kotlenica koja broju oko 151 stanovnika, a od toga 6 učenika područne škole Kotlenice. Kao što svi znamo u malim mjestima najvažniji prostori su škola i crkva. Crkva je mjesto okupljanja, i molitve, a škola je snaga mjesta i prostor u koji svakodnevno odlazi naša budućnost a kući se vraća oplemenjena novim znanjima i vještinama.

Zatim je učiteljica Rogošić rekla:

– Budućnost Kotlenica su Gabrijel Bradarić, Iva Điko, Antonio Điko, Roko Smajić, Magdalena Vuković i Gabrijela Žanko. Sve ovo je napravljeno zbog njih i onih koji ovdje tek dolaze. Ova škola će biti za mnogu braću i sestre, rođake i prijatelje naših đaka, a na naš radost i ponos. Hvala vam djeco i roditelji što ste ostali živjeti ovdje na svom ognjištu, u svom rodnom mjestu, tu je najbolje. Upravo zato će ova nova škola, u svom novom ruhu, dočekati mnoga nova mala radosna srca. – zaključila je Rogošić sa željom za sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Za ovu prigodu djeca su posebno uvježbala, uz vodstvo učiteljice Helene Knez koja zamjenjuje učiteljicu Rogošić, recitacije, pjesmu i ples i tako oduševili sve prisutne.

Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić ovom prilikom je rekao:

– Čovjek jednostavno ne može ne izraziti zadovoljstvo ovim događajem i veliko hvala našoj Županiji što je prepoznala Kotlenice kao mjesto sa potencijalom i time potvrdila ono što Općina Dugopolje sve ove godine zna. Veliko hvala i don Jozi Varvodiću koji je u župnoj kući omogućio našim školarcima neometanu nastavu tijekom obnove škole. Nakon što smo vidjeli što su djeca naučila, uopće ne sumnjam u budućnost Kotlenica i ove škole.

Zamjenik župana Luka Brčić je zatim rekao:

– Hvala svima koji su radili na ovom projektu. Veselimo se i radujemo se, u kontekstu vremena kada je demografija jedan od glavnih problema u našoj državi, da je otvaranje škole u Kotlenicama putokaz naše budućnosti i motivacija Splitsko-dalmatinskoj županiji da konstantno ulažemo u mlade i obrazovanje, zbog čega smo u izgradnji ovog objekta sudjelovali sa oko 1.600.000 kuna. Želimo vam sličnih projekata i u budućnosti, a mi ćemo uvijek dati podršku u granicama naših mogućnosti.

Na kraju se prof. Šparmajer zahvalio Općini Dugopolje i Županiji što su sudjelovali u izgradnji škole u Kotlenicama, kao i svim zaslužnima za realizaciju projekta, od prof. Stanka Balića Ivi Jurčeviću bivšem ravnatelju, zatim Zvoni Bosančiću koji je radio projekt, Goranu Petroviću, Jurici Bradariću, te Zlatku Ževrnji koji je pokrenuo cijelu priču. Rekao je još:

– Zahvaljujem se našoj spremačici Marici koja tu kao anđeo bdije nad našom školom, a sa svojom obitelji je uvijek spremna pomoći za sve što je potrebno. Naravno i svima onima koji su sa srcem i ljubavlju radili i pridonijeli da imamo danas ovako modernu zgradu.

Nakon govora, don Jozo Varvodić blagoslovio je školu. Posjetitelji su mogli pogledati dvije izložbe. Jednu, koju je pripremila sama Marijana Rogošić, napravljenu od fotografija kojima se prikazuje kako je tekla obnova zgrade.

Druga izložba je postav Martine Vuković, učenice četvrtog razreda srednje umjetničke škole u Stockholmu u Švedskoj. Ova mlada likovna umjetnica za prvu javnu prezentaciju svojih crteža odabrala je Kotelnice, mjesto gdje zajedno s obitelji od rođenja dolazi na ljetovanje, oazu koju koristi za svoje umjetničko nadahnuće. Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva nastao je ciklus portreta Hrvatskih reprezentativaca. Martina je reprint te kolekcije odlučila darovati kao uspomenu na planetarni uspjeh naših vatrenih nogometaša, te kao trajni podsjetnik na svečanost otvorenja obnovljene područne škole u rodnom mjestu njenoga oca.

U galeriji koju je snimio Igor Jakšić, pogledajte kako je proteklo otvaranje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Preminula je Ena Šarac

Nakon duge bitke s bolešću, umrla je hrabra Osječanka Ena Šarac (26) koja se veći dio svoga života borila...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img